БДЖ ще осигури 6 600 допълнителни места във влаковете за почивните дни по повод Деня на Съединението на България. За тази цел ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

Пред журналисти транспортният министър обясни, че това се прави и в контекста на подобряване на условията за придвижване. Новата билетна система на превозвача е в тестови период. „Предполагам, че до края на месеца ще има всички функционалности, в това число и онлайн резервационните модули“.

Министърът каза още, че системата работи добре, но като всяка друга информационна система има нужда да премине през тестови период, защото уязвимостите се показват точно тогава и по този начин могат да бъдат поправени: „Има някои неща, които не трябва да се избързват на финала, за да не се компрометират“, добави още Желязков. В ход е процедурата за покупка на нови вагони за БДЖ.

В момента вече има и договори по отношение на капиталовите ремонти на тяговия състав и допълни, че процедурата за мотрисите ще приключи скоро. „Паралелно с това върви и анализът по отношение на структурните промени, които трябва да се случат в БДЖ. Тази година ще има съответни оптимизации, за да могат железниците по-ефективно да изпълняват своите процедури и всички поръчки, с които са ангажирани“, коментира още министърът.

Във връзка със сроковете за приключване на обществената поръчка за мотрисите министърът не посочи конкретна дата, но увери, че тя ще приключи във възможно най-кратък срок: "Уверен съм, че по отношение и на новите вагони, и по отношение на капиталовите ремонти на тяговия състав ще бъдем оптимално ангажирани с приключването в много кратък срок с тези процедури“. Във връзка със закъсненията на влаковете на БДЖ Желязков е разпоредил холдинга и дъщерните дружества подготовка за зимния сезон с оглед спазване на графика за движение на влаковете.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Затварят част от магистрала „Тракия“ заради монтиране на тол рамка

Движението в участъка от километър 80+995 до километър 82+260 на магистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде с ограничения поради оборудване с тол рамка, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Пуснаха споделени скутери в София

И споделени скутери се предлагат вече в София. След навлизането на електрическите тротинетки вече са достъпни и споделени скутери, но на бензин.