БДЖ ще осигури 6 600 допълнителни места във влаковете за почивните дни по повод Деня на Съединението на България. За тази цел ще бъдат увеличени с допълнителни вагони съставите на някои влакове, които пътуват по основните направления в страната.

Пред журналисти транспортният министър обясни, че това се прави и в контекста на подобряване на условията за придвижване. Новата билетна система на превозвача е в тестови период. „Предполагам, че до края на месеца ще има всички функционалности, в това число и онлайн резервационните модули“.

Министърът каза още, че системата работи добре, но като всяка друга информационна система има нужда да премине през тестови период, защото уязвимостите се показват точно тогава и по този начин могат да бъдат поправени: „Има някои неща, които не трябва да се избързват на финала, за да не се компрометират“, добави още Желязков. В ход е процедурата за покупка на нови вагони за БДЖ.

В момента вече има и договори по отношение на капиталовите ремонти на тяговия състав и допълни, че процедурата за мотрисите ще приключи скоро. „Паралелно с това върви и анализът по отношение на структурните промени, които трябва да се случат в БДЖ. Тази година ще има съответни оптимизации, за да могат железниците по-ефективно да изпълняват своите процедури и всички поръчки, с които са ангажирани“, коментира още министърът.

Във връзка със сроковете за приключване на обществената поръчка за мотрисите министърът не посочи конкретна дата, но увери, че тя ще приключи във възможно най-кратък срок: "Уверен съм, че по отношение и на новите вагони, и по отношение на капиталовите ремонти на тяговия състав ще бъдем оптимално ангажирани с приключването в много кратък срок с тези процедури“. Във връзка със закъсненията на влаковете на БДЖ Желязков е разпоредил холдинга и дъщерните дружества подготовка за зимния сезон с оглед спазване на графика за движение на влаковете.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Превозвачите ще казват кои пътища да се ремонтират с предимство (ОБНОВЕНА)

Транспортният бранш ще подпомага с предложения регионалното министерство при определяне кои пътища да бъдат ремонтирани първо. Така след пътищата, по които ще се събира тол такси, постепенно се премине и към подобряването на третокласната пътна мрежа. Това каза проф. Олег Асенов, член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) по Нова телевизия.

БДЖ стяга стари „Шкоди“ за 20 млн. лева

"БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е пуснало очаквания търг за основен ремонт на 10 електрически локомотива. Срещу над 20 млн. лв. с ДДС търси бързо обновяване на машините от сериите 4400 на "Шкода". Освен това тръгва и търгът за закупуването на 30 броя стари пътнически вагони, показва проверка в страницата на дружеството.

Без тирове между София и Пловдив само при силен трафик

За първи път спирането на тежкотоварните превозни средства ще бъде само в посоката с очакван засилен трафик по натоварени участъци. Това предвижда проект на заповед за временна организация на движението на моторните превозни средства над 12 тона по участъци от републиканската пътна мрежа, която ще е в сила от 1 януари 2020 г.