Снимки

Модата на селфитата заля целия свят. Дори много известни личности използват това като реклама. Явно смятат, че по този начин ще са по-близо до хората, че ще им покажат, че и на тях нищо човешко не им е чуждо. Затова и не е учудващо, че думата за 2013 година бе именно „селфи“. Но мода ли е това или по-скоро хората, склонни да се снимат непрекъснато и да публикуват фотоси в мрежата, се стремят да наваксат нещо в живота си. Наскоро дори американски специалисти заявиха, че автопортретите говорят за липса на близост и самоувереност.

Колкото и странно да звучи, като че ли напоследък селфито се превърна в нещо като диагноза. Млади хора рискуват живота си само и само да бъдат забелязани в социалните мрежи. Сякаш го използват като вход за дадена социална група. Наскоро двама туристи загинаха в полите на Витоша след опит за селфи-точно, когато планините са най-опасни заради снежната покривка и лавините. Това обаче не ги уплаши. Сега 16-годишно момиче постъпи в болница след автопортрет върху влак. Тя отишла на гарата със свои приятелки уж за „свежи“ снимки. Според учителите девойката била кротка и никога не се забърквала в неприятности. Дори била затворена в себе си. И отново стигаме до модата-искала просто да обнови профила си в социалната мрежа. Нещо като заветна цел на днешните младежи-да бъдат забелязани. В стремежа си да бъдат харесвани от околните обаче, повечето от тях дори не съзнават, че губят собствената си идентичност. Не за друго, а защото когато подражават, се сливат с останалите и се превръщат в една бледа сянка. Вече чувам коментарите на някои хора, че лошото образование водело точно до това, че подрастващите нямали елементарни знания. Може да има зрънце истина и в това, но като че ли свикнахме да търсим причината за всичко в образованието. Факт е обаче, че младежите търсят внимание и грижа, защото им липсва топлина. И в стремежа си да изкрещят тихичко наум това, са склонни на какви ли не постъпки. И дори не осъзнават, че рискуват живота си. Всъщност пострадалото момиче е типичен пример в това отношение. То било отнето от майка й, която непрекъснато я пренебрегвала. Затова и било настанено в приемно семейство. Марияна се опитвала да стане популярна и да събере повече приятели. Дано това не е поредният случай, който просто ще бъде вписан в графата с лоши новини. Дано поне този път и младежите, но и възрастните си вземат поука. Защото е прекалено лекомислено просто да си казваме, че подрастващите са невъзпитани и непокорни, че в училище имат лоша среда и че часовете са пропиляно време. И защото нищо не може да замести липсата на обич и внимание в семейството.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.