Снимки

- Г-н Стефанов, след високите температури в страната през изминалите дни очакват ли се още пожари?

- От началото на август, който ни донесе много високи температури, рязко се повиши броят на произшествията, което е свързано не само с предпоставките за развитието и разпространението на пожари – засушаване, суха растителност, но и защото хората извършват земеделски дейности, дейности в горите, освен това има и активен туристически сезон. Отвсякъде предпоставките за наличието на човешка дейност и метеорологичните условия са добри, за да възникват повече произшествия и много бързо и лесно да се разпространяват на голяма площ.

- На колко пожара сте реагирали от началото на годината?

- От началото на август сме реагирали на 1843 пожара. За същия период на миналата година те са били 1303. Т.е. за първите 9 дни на август имаме с около 500 пожара повече. Този вид статистика е извадка само за август, но трябва да отбележим, че през юни-юли имахме хладно и влажно време, с по-малко произшествия отколкото миналата година. Трябва да кажем, че в момента обстановката е изключително сериозна с огромен брой излизания на произшествия, максимална натовареност на екипите. Това са произшествия, за което погасяване трябва човешка намеса, а не само техника, защото не навсякъде е възможно техниката да бъде използвана. За сведение – от началото на годината органите за пожарна безопасност са реагирали на 20 808 сигнала за възникнали пожари, като малко над 5500 от тях са с преки материални загуби. Загиналите са 89, пострадали са 190 души.

- Има ли човешки фактор в това да възникват толкова много пожари?

- Ако трябва да съпоставяме предходни години, нивото на броя пожари се запазва. Има разместване в интензивността, особено в летния сезон, в зависимост от метеорологичните условия – ветрове, бури, висока температура... Зимата пък от своя страна също е в зависимост от околните температури. Много по-често може да се получи някаква техническа неизправност, да се претоварят системи... Статистиката показва, че над 75 % от възникналите пожари са пряко свързани с човешка дейност, разглеждана като ежедневна стопанска дейност; работа с открити водоизточници; нагревателни уреди, както и с извършване на такава дейност в полския и горския фонд. Основни причини са небрежност, непредпазливост, неправилна експлоатация на технически средства, техническа неизправност.

- Зимата много често има проблем с т.нар. духалки и отоплителни средства, важи ли това и за лятото, когато използваме климатици и вентилатори?

- Естествено, елуредите носят своя риск, но през летния сезон няма такава голяма опасност от претоварване на елмрежата, тай като мощностите, които се ползват през лятото, са в пъти по-малко, отколкото през зимния сезон. За наше съжаление продължават инцидентите с газови уреди и газови бутилки. Само през изминалата седмица имаме 1 загинал и 2 пострадали граждани, а през изминалия месец имаме още няколко произшествия, свързани с газови уреди и газови бутилки. Оказва се, че и зиме, и лете експлоатацията на съоръжения с пропан бутан не се извършва съгласно изискванията на производителите. Хората не внимават, не са запознати добре с техническите изисквания за експлоатация на такива съоръжения и с правилата за безопасност, не ги спазват и стигаме до фатални инциденти.

- Позволено ли е зареждането на бутилки на обикновени газстанции?
- Това е изключително опасно. Забранено е с всички нормативни актове зареждането на газови бутилки на газстанции там, където има пригодени устройства само за зареждане на газови уредби за автомобили. Зареждането на битови бутилки трябва да става или в изградени по специфичен начин пълначни станции на фирмите, които предлагат такива бутилки за замяна, или в газстанции, но където има изградени съоръжения за специфично пълнене на битови и туристически бутилки. Изискванията към тези съоръжения са по-особени. Извършва се контрол на теглото на газта, която отива в бутилката, общото тегло на бутилката и газта така, че да може да се спазят изискванията да не се надвишават 85 % от запълнения обем на бутилката. Това са технически изисквания, които се контролират от ДМТН, но правилата за превенция и безопасност споделяме пред обществото постоянно. Няма такава конкретна кампания, която да е само за определен период от време. Както виждате и през лятото, и през зимата такива инциденти, свързани с взрив на газови бутилки, със загинали хора, с пострадали хора продължават. Една от основните причини е неправилната експлоатация на уредите. Голяма част от уредите за пропан бутан са произведени за работа на открито, а хората ги използват по домовете, в затворени помещения, в помещения под нивото на терена.

- Опасно ли е барбекюто на открито, в летния сезон това е изключително актуално?
- По-скоро причините са вследствие на небрежност при устройване на открит огън. А дали е бил турист, например в природен парк, където е изключително забранено да се пали огън по това време, нямаме точно разделение на статистиката. Но може би около 10-12% от възникналите произшествия са от неправилно и небрежно използване на открит огън. Дали да си сварят компотите, дали за да си устроят лагерен огън, хората не спазват много голяма част от правилата за безопасност. Най-честата причина е устройването на такъв открит огън преди да е обезопасено мястото и при наличието на силен вятър. Тогава много бързо можем да изпуснем огъня да излезе извън наш контрол, искри, въглени да попаднат извън огнището, да запалят клони, суха растителност и при наличието на силен вятър само за броени минути пожарът може да се развие на много голяма площ.

- Има ли изискване хората, които палят огън на открито, да имат и пожарогасител?

- Няма такива изисквания, но препоръките са да се набавят лопати, тупалки. Можем да вземем такива пожарогасители и от автомобилите си, да са ни под ръка. Т.е. да имаме готовност да посипем огнището с пръст, да атакуваме примерно с лопата или тупалка наоколо, ако се запали сухата трева. Простички правила, които всеки един турист би трябвало да знае и спазва.

- В този ред на мисли има ли изисквания за технически преглед на пожарогасителите в колите?

- Да, разбира се. За всички има такъв стандарт, имаме и наредби за всички пожарогасителни средства. Те подлежат на проверка и сервизиране. Подлежат и на технически преглед. Той се извършва минимално един път в годината, което не значи, че е задължително да бъдат презареждани един път в годината. Просто трябва да им бъде извършен технически преглед и ако е необходимо, да бъдат ревизирани. Този преглед се удостоверява със стикер съгласно нормативните изисквания. Годността на един пожарогасител се удостоверява със стикер, с който по съответната наредба се упоменава какви неща трябва да съдържа, като най-малкото, което трябва да знаете, трябва да е маркирана датата на следващата проверка, след като вече е извършено техническо обслужване. За автомобилите я извършва КАТ, за обектите – ние. Ние извършваме такава проверка само на техниката, която участва в жътвената кампания – комбайни, трактори, прикачен инвентар и др. подобни, за които има определени изисквания.

- Какво показва вашата проверка за миналата година, която е извършена по обществените сгради и болниците? Изрядни ли са били?

- Да, изрядни са, защото с последните нормативни уредби се въведе много строг ред по отношение на пожарогасителите. Бяха лицензирани много фирми, които имат право да извършват подобно презареждане и техническо обслужване, както и много честите проверки за това дали те си вършат работата. Смея да твърдя, че през последните години специално за уредите за първоначално пожарогасене се въведе много строг контрол за това да бъдат технически изправни. Друг е въпросът, ако някъде някой си е позволил да рискува да кара в автомобила си пожарогасител, който няма да му свърши работа. Това вече е отговорност на самия гражданин.

- Какъв е броят на жертвите от природни явления?
- Около 3% от възникналите пожари са вследствие на природни явления. Това са гръмотевични бури и мълнии и основно пожарите сред природата. Независимо от това, че имаме инцидент в жилищна сграда от този ден, тези инциденти са много по-рядко. Статистиката не ги дели на загинали и пострадали при мълнии, а просто при пожари, тъй като на практика ние отиваме на произшествия с пожар, както е било при Широка поляна, както и в района на Благоевград. Пожарът е вследствие на падналата мълния. На базата на това е получен сигнал на 112 и колегите са отишли да погасят пожара, впоследствие са установили, че има пострадали хора от мълнията.

- Какви съвети за безопасност можете да дадете?

- Добре е хората да се осведомят на нашите информационни сайтове pojarna.com или на официалния сайт на МВР за пожарна безопасност и защита на населението. На първа страница на сайта сме публикували тези правила при гръмотевични бури. Те са доста семпли, но са важни. Когато попаднем в такава гръмотевична буря, не трябва да сме в близост до високи дървета или други обекти с голяма височина; ако сме на велосипед или държим нещо метално, трябва да се освободим от него, за да нямаме пряк досег до метални части; препоръчително е да се стои на доста голямо разстояние от всякакви метални електропроводни стълбове и др. подобни метални части, които могат да бъдат засегнати от мълнията. Удобно място за прикритие при такива бури това са плитки пещери, заслони... които могат да ни предпазят не само от мълнията, но и от самата буря като цяло. Трябва да избираме места далеч от дерета, които пък ни застрашават от водата, която се събира в тях, на по-високи места, а ако бурята ни изненада на водна повърхност, трябва да я напуснем, тъй като водата при такива условия може да се окаже проводник при падане на мълния. Да се придвижим на разстояние от водните обекти. Когато се намираме вкъщи при такива бури е добре да изключим централно елзахранването, да не работим с елуреди, тъй като има опасност при попадане на мълнията в елмрежата да достигне и до нас посредством проводници и други метални връзки. По същия начин – чешки с метални тръби трябва да се избягват да се пипат по време на такива бури. Когато се намираме в автомобил, е добре да останем в него далеч от високи дървета, да няма опъната антена, тъй като гумите на автомобила са изолатор, който до голяма степен ще ни предпази от преминаване на мълнията.

 

Визитка:

Роден е на 23. 9. 1996 година

1990 г. завършва Академията на МВР, факултет „Пожарна безопасност и защита на населението”

От 2008 г. е началник-сектор „Превантивна дейност” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”


 

 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.