Снимки

Актовете на КАТ са малко на брой и калпави. Това показват резултатите от проверка на Върховната административна прокуратура. Държавното обвинение е сезирало втори път директора на Главна дирекция „Национална полиция“ да предприеме мерки за подобряване качеството на работа на Пътна полиция, тъй като често наказателни постановления падат в съда, съобщиха от ВАП.

По указание на държавното обвинение през 2016 г., окръжните и районните прокуратури в страната са извършили проверки как КАТ е прилагал Закона за движение по пътищата през 2015 г. Резултатите от проверките показали, че в сравнение с 2014 г. и 2013 г. са намалели броят на съставените актове и електронни фишове, а отменените от съда наказателни постановления са значителна част от общия брой. Тогава било първото сезиране на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ да предприеме организационни мерки за подобряване качеството на работата на Пътна полиция.

„След верижната катастрофа на автомагистрала „Тракия“ край Ихтиман на 5 юли 2017 г. по наше указание отново бе извършена проверка на работата на КАТ, този път за периода от октомври 2016 г. до началото на юли т.г. Резултатите показаха, че броят на съставените актове и фишове за нарушения по пътищата се е увеличил значително, но голяма част от наказателните постановления продължават да бъдат отменяни от съда. Данните са общо за цялата страна, в някои региони качеството на административно-наказателната дейност е по-добро, в други – не“, съобщи пред „Монитор“ началникът на отдел „Надзор за законност“ при Върховната административна прокуратура Виктор Малинов. Ето защо отново бил сезиран директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ за предприемането на мерки за подобряване качеството на работата при осъществяване на административно-наказателната дейност и стриктно спазване на законовите изисквания при реализиране на административно-наказателната отговорност. „От полицията ни информираха за предприетите мерки – обучителни мероприятия на състава и стриктно проучване на съдебни решения, които са отменили наказателни постановления, за да бъдат направени изводи за причините, поради които е станало това“, обясни още прокурор Малинов.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Некачествен ремонт срина цяло стълбище в Дупница

Максималната санкция в размер на 1500 лева ще бъде наложена от Община Дупница на местното ВиК заради некачественото изпълнение на възстановителните дейности при подмяна на водопровода на стълбите по улица "Родопи".

Ремонтират 50 училища и детски градини в София

50 училища и детски градини в София ще бъдат ремонтирани тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери изграждането на нова сграда към 134 ДГ „Любопитко“ в „Красно село“. Средствата за реконструкцията на учебните заведения са от приватизационния фонд, продажбата на „Общинска банка“ и по ОП „Региони в растеж“.

Разходите на работодателите за труд нарастват с 6,8%

Разходите на работодателите за един отработен час за наетите от тях лица нарастват с 6,8% спрямо първото тримесечие на 2017г., това сочат предварителните данни на Националния статистически институт за същия период на 2018 г. Най-висок ръст е регистриран в икономическите сектори „Добивна промишленост“ - с 12,2%, „Преработваща промишленост“ - с 10.4%, и „Образование“ - с 10,3%.