Снимки
Шефовете на Камарата на строителите в България, на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране от София и Шумен и представители на 10 строителни фирми от цялата страна, които обявиха, че ще помогнат безвъзмездно на Хитрино и ще изградят наново 11 от разрушените къщи в селото, пристигнаха във вторник в Шумен, за да започнат организация на дейностите по подготовката на бъдещото строителство, съобщи пресаташето на община Шумен Роза Енчева.
Домакин на срещата беше кметът на община Шумен Любомир Христов, който описа картината на разрушенията след трагедията от 10 декември. Той обясни на строителите, инженерите и архитектите, които пристигнаха от столицата, че Шумен също помага на пострадалите. „Тази първа среща се провежда на наша територия и аз също ще съдействам с каквото мога, но основната роля трябва да бъде на кмета на община Хитрино г-н Нуридин Исмаил.“
От проведените разговори стана ясно, че строителите и инженерите проектанти ще изработят безвъзмездно проекти за три типа квадратури – проекти за малки, средни и големи къщи, а 11-те сгради ще бъдат безвъзмездно построени от фирми, които членуват в Камарата на строителите в България.   Освен жилищните сгради ще бъдат възстановени и съборените селскостопански постройки. Ще бъдат ремонтирани също и пострадалите и частично увредени домове в останалата част на селото със събраните от дарения средства и с помощта на браншовите камари.
"Към момента най-важното е хората да ни предоставят нотариалните си актове, да имаме актуални кадастрални скици, за да можем да направим визите за проектиране, което ще бъде основание вече и за проектиране на сградите." -  обясниха на срещата инж. Иван Каралеев, председател на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и инж. Николай Станков, председател на Камарата на строителите в България. Кметът на Хитрино Нуридин Исмаил благодари на браншовиците и строителите от името на жителите на Хитрино.
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.