Снимки

От средата на 2019 г. се въвежда евросертификати влаковете и жп мрежите. Те ще се издават от Агенцията за железопътен транспорт на Европейския съюз (ЕС) с помощта на националните служби за безопасност.

Промени от 2016 г. в регламентите на Евросъюза създават Агенцията за железопътен транспорт, с което й се добавят нови функции. Новата структура ще определя кои превозни средства са съвместими и достатъчно сигурни освен за държавите членки, така и за страните от Западните Балкани. По този начин ще се въведе и ясна структура относно таксите. Ще бъде въведено и обслужване на едно гише. За целта до 16 юни догодина депутатите ще трябва да приемат промени и в родното ни законодателство.

Агенцията ще издава единни сертификати за безопасност на превозвачите, които в момента се издават от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИАЖА). Това не означава, че подразделението на транспортно министерство ще остане без работа, коментира шефът на агенцията Веселин Василев. „Ако превозвачът оперира само в България отношение ще има ИАЖА, но ако извършва превози в Европейския съюз, тогава Агенцията за железопътен транспорт на ЕС ще издава документите с експертизите на националните органи за безопасност на всяка една от страните, където ще извършва дейност“, разясни Василев. По думите му органът ще използва услугите на агенцията ни, за което ще си плаща.

Промените са част от въвеждането на четвъртия железопътен пакет в Европа разделен на два стълба – технически и пазарен. В първия са законодателните промени за по-добра жп безопасност и оперативна съвместимост. Вторият стълб ще повиши конкурентоспособността на железниците, увеличаване на товарния поток и по-добро качество за пътниците.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

ЕК поиска Airbnb да работи по европейските правила

Европейската комисия и органите за защита на потребителите от ЕС призовават Airbnb да приведе общите си условия в съответствие с правилата на ЕС за защита на потребителите и да осигури прозрачност при представянето на цените, съобщиха от ЕК.

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

Близо 6,5 млн. лева от просрочени задължения събра НАП Добрич

6 455 684 лева постъпиха по набирателната сметка на агенцията

6 455 684 лева просрочени данъчни и осигурителни задължения постъпиха по набирателната сметка на НАП Добрич до средата на юли, след предприети действия от публичните изпълнители в местния офис на приходната агенция.