Снимки

Трите симулации за е-вота ще бъдат направени наесен, като крайният срок за тяхното провеждане от ЦИК и ДАЕУ е 15 ноември. Това става ясно от обществената поръчка, пусната в края на седмицата от Агенцията за електронно управление. Тя е за близо 40 000 лв., като освен симулациите, изпълнителят трябва да проучи и направи подробен анализ на всички системи за дистанционни електронни гласувания до момента.

Предвидено е симулациите да се проведат в София. Това ще стане в рамките на два последователни дни, а в тях ще участват поне 70 души. Предварително ще се избере една от проучените системи за е-вот по света. Именно чрез нея ще се гласува за измислени партии и коалиции. Хората, които ще гласуват, трябва да са представители на организации, имащи отношение към провеждането на избори. Така в тези групи ще влязат експерти от ЦИК, ДАЕУ, правителството, Народното събрание, партиите, сдружението на общините, Обществения съвет към ЦИК, както и медиите.

Фирмите имат краен срок до 21 август да подадат оферти. В анализа си за е-вота по света те трябва да включат силните и слабите страни на всяка една от системите и да посочват коя от тях е приложима в България. Проучването си ще правят по телефона или по нета, а ако се налага, могат да влязат и в контакт с фирмите изпълнители. Сред задачите са и конкретни предложения как трябва да изглежда БГ системата за електронно гласуване, като изрично са изброени 29 критерия, на които тя трябва да отговаря. Сред тях са изискването да работи с всички операционни системи, гласуването да е възможно максимум за 5 минути, избирателят да има възможност да провери дали вотът му е отчетен, както и системата да е с високи защита от хакерска атака. Рекламирането на е-вота ще става предимно в нета, а реално експериментално гласуване ще има през 2019-а, когато са следващите евроизбори.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избраха изпълнител за тикет системата на София

Консорциумът „Си Ен Ес- София Тикетинг Систем“ ще изгражда електронната система за таксуване в градския транспорт на София, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Консорциумът е получил 100 точки по изброените в поръчката показатели и е обявил най-ниската цена за изпълнение – 73 248 150 лева без ДДС.

Ваканциите и изпитите - на обществено обсъждане

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага за обществено обсъждане график на учебното време и ваканциите, както и за датите и дейностите по провеждане на държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и изпитите за придобиване на професионална квалификация през следващата учебна година. Графикът е качен на сайта на министерството www.mon.bg