Снимки

Дъждовете и студовете през пролетта, градушките през лятото и пожарите в някои райони на страната ще намалят реколтата от грозде, научи „Монитор”.

Според Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара (ЛВК) тя ще е по-малка от миналогодишната, когато сме прибрали 196 млн. кг.

„От друга страна, заради топлото време в последните месеци

 

гроздето узря по-рано и беритбата вече започна.

 

Очаква се тази есен в страната да се произведат около 140 млн. л вино”, обясни той.

Браншовикът смята, че по-ниската реколта няма да повлияе особено на изкупните цени на гроздето, защото голяма част производителите на вино( малки и големи) са собственици на лозовите масиви. Други изкупуват суровината на базата на дългосрочни договори с кооперации. „Няма да има големи колебания в цените”, прогнозира Радев.

Красимир Коев, изпълнителен директор на агенцията по лозата и виното (ИАЛВ), смята, че и от тазгодишната реколта от грозде

 

ще пием хубаво вино и то няма да е по-скъпо.

 

„Прогнозите за добивите обаче засега са доста несигурни”, каза той за „Монитор”. „Все някакви проблеми възникват. Пожарите около Тополовград унищожиха част от лозята, а в Северна България пък е имало градушки”, добави той. Коев припомни и студената и дъждовна пролет, създала доста проблеми на лозарите и засушаването в някой райони, където с месеци не е валяло въобще.

Шефът на ИАЛВ изрази оптимизъм количеството набрано грозде до края на есента да бъде поне, колкото през миналата година, около 200 хил. т.

 

„Качеството на гроздето обаче е много високо”,

 

категоричен е Коев. „Тази година то узрява по-бързо и гроздоберът тръгна 2-3 седмици по-рано. Отдавна не се е случвало червените сортове да станат в края на август. Търсенето от страна винпромите е голямо, предлагането също е на добро ниво. Кампанията е спокойна, няма прекупвачи и напрежение. Суровината за родните винопроизводители е достатъчно. Не остават излишъци, които да останат неприбрани от лозята или неизкупени. Единствено се опасяваме са не се развали времето и да не обърка гроздобера”, добави той.

Статистиката на ИАЛВ сочи, че

 

за износ обикновено отиват 7-8% от реколтата

 

или към 10-15 млн. кг грозде. За експорт грозде от България изкупуват италиански и румънски търговци, както и фирми от Чехия.

В последните години най-голямата реколта от 250 млн. кг е била през 2013 г. Най-лошата за последните 30 години бе 2014 г. - със 108 млн. кг.

Няма големи промени в пазарите ни за износ на вино и други алкохолни напитки. До 2018 г. с пари от ЕС се прави рекламна кампания на българските вина в Русия, Беларус, Китай, Япония, САЩ. Вече има подписани 4 договора. Според Красимир Коев в чужбина се търсят най-много бутиковите ни вина с уникален вкус.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.

Правителството готви улеснения за иновации в бизнеса

Управляващите се готвят да подпомогнат внедряването на иновации в бизнеса с нови мерки. Министерството на икономиката планира законодателни промени, както и група от мерки по управляваната от Министерството на икономиката Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ (ОПИК) и бюджета на ведомството.