Снимки

Международният фестивал на етнографския филм ще се състои за шести път в София от 14 до 18 ноември. Религия, шаманизъм, спиритуализъм, древни ритуали, живот след смъртта, медиаторите между нашия и невидимия свят на предците, нетрадиционните лечители, хора, учещи се да летят, и птици, които предпочитат да останат в клетките си – това са част от темите, които тазгодишното издание на форума ще засегне.

От 2015 г. фестивалът има конкурсен характер. Над 50 заглавия от 26 страни са получили организаторите, а селекционната комисия е избрала 14 от тях за състезателната програма на събитието. Наградата, която ще присъди петчленното жури, е пластика самодива на талантливия артист Димитър Митев, възпитаник на НХА и лауреат на международни отличия от Италия, Белгия и др.

Зрителите ще имат възможност да се насладят на уникални за света етнографски кинопродукции за различни обичаи и духовни практики, както и да се включат във вълнуващи дискусии с преподаватели и автори на филми от страната и Сърбия, Македония, Хърватия, Германия, Холандия, Финландия, Канада и др. Прожекциите са в кино „Влайкова“, а беседите - в конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Мотото на фестивала е Into the Spirit World. Опознаването на този свят, далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики, изисква задълбочени проучвания, с които ще ни запознаят гостите на форума, сред които са Владимир Боцев – доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович – доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев – доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ, Давор Борич – режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

„Човек на вярата“ - феноменът Алекс Орбито е изцелил хиляди отписани от конвенционалната медицина.

Началото ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за

най-големия лечител на ХХI век

– „Човек на вярата“. Тази лента на Ганета Сагова и оператора Добрин Кашавелов, с която се открива форумът утре от 18 ч. в кино „Влайкова“, ще шокира и провокира, но и ще разшири съзнанието на всеки посетител. Учените от години наблюдават и изследват феномена Орбито, като се опитват да го обяснят, включително с методите на квантовата физика.

Фестивалът на етнографския филм за пореден път ще подскаже, че има много неща, които все още не сме научили за заобикалящия ни свят. Започвайки от нашата страна, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува курбан-байрям или Празникът на жертвата, за който ще ни разкажат жителите на едно българо-мохамеданско село. Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да запознаем и маскарадите в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година.

Ако някога сте се питали дали съществуват духове, фестивалът на етнографския филм със сигурност ще ви покаже интересна алтернатива, отговаряща на този въпрос. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по

обладаване от демони

в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун „честват“ погребенията.

Шестото издание на Международния фестивал на етнографския филм ще ни отведе и до бреговете на Амазонка, където ще опознаем духовната вселена на народа шипибо; до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая. Също така ще ни разкрие вярванията на каталунските граждани, а техните разкази ще ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса.

Верен на своята традиция, фестивалът си поставя некомерсиална, популяризаторска и образователна цел, като осигурява широк достъп до стойностни образци на културата, затова и всички мероприятия от програмата се провеждат при вход свободен.

Международният фестивал на етнографския филм се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на Катедра „Етнология“ към СУ и с финансовата подкрепа на програма „Култура“ на Столична община, Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дъщерята на Джако призна, че е бисексуална

Парис Джексън, дъщерята на Краля на попа Майкъл Джексън, е бисексуална. 20-годишната актриса, която от доста време свързват с красавицата Кара Делевин – сама призна пред феновете си, че е привлечена и от двата пола – както мъже, така и жени, но не иска да си слага сама етикети.