С дронове електроразпределителните дружества ще оглеждат кабелите за ток дали не са се заледили. Това стана ясно днес по време на отчета в парламентарната комисия по енергетика за подготовката на отрасъла за зимата.

Виктор Станчев, оперативен директор ЧЕЗ разпределение информира народните избраници, че за да се намалят рисковете от повреждане на въздушните мрежи през зимата са били отсечени над 72 хил. дървета, а на други 12 хиляди са оформени короните. Общо почистените сервитутни зони около тези трасета са 505 км. На 120 трафопоста е подменена хидроизолацията. Сменени са 1000 стълба и 210 км кабели. В дружество, обслужващо Западна България, има готови за зимата 400 екипа с високо проходими коли и 100 единици специализирана техника. ЧЕЗ отчете и наличието на една верижна машина и 12 атевета и моторни шейни.

От EVN информираха парламентарната комисия, че досега са подменили около 3000 стълба и 10 000 изолатора на електропроводите си. „Всички техници на дружеството

 

са минали през полигон за подготовка

 

за работа през зимата”, каза Гочо Чемширов зам.-председател на дружеството. По думите му след като през последните зими част от кабелната мрежа е излязла от строя заради паднали върху нея дървета, на най-рисковите места въздушните кабели са заменени с подземни, като за целта са инвестирани 4 млн. лв. Експертът уточни, че вече над 30 на сто от електромрежата на дружеството вече е подземна.

От „Енерго про мрежи” подчертаха, че през лятото са акцентирали на подготовка на районите, създали най-много проблеми през миналата зима - около Горна Оряховица, Търговище, Попово и Разград и в Еленския Балкан. „Тази година започнахме с дронове да облитаме електропроводи, създаващи най-големи проблеми и така открихме доста слаби места. Обърнахме основно внимание на почистването на клоните и дърветата, като това е направено по протежение на 1000 км линии средно напрежение. За зимата в готовност са 400 екипа с високопроходима техника. Във Варна и Разград има 2 мобилни трансформатора и един дизелов агрегат с голяма мощност”, уточни Николай Николов, председател на УС на дружеството.

„Водоемите на предприятие „Язовири и каскади” са пълни на 65%, което гарантира нормална работа през зимата”, заяви в парламента Венцислав Марков от НЕК.

От мини „Марица Изток” също отчитат готовност за зимата.

 

Натрупаните запаси от въглища са достатъчни,

 

твърдят от дружеството и посочиха като най-голям проблем несъбраните си вземания, които към момента са около 140 млн. лв.

От държавната ТЕЦ „Марица Изток-2” се похвалиха, че в 7 от основните блока на централата ремонтите са приключили. Осмият ще бъде готов за зимата през ноември. „Във въглищния склад има натрупани 413 хил. т. Мазутът е над 1500 т. ”, поясни инж. Живко Динчев, изп. директор на централата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Росен Желязков: Приватизация на БДЖ не е възможна

Приватизация на „Пътническите превози“ на БДЖ  не е възможна, защото държавата субсидира дейността й всяка година, коментира транспортният министър Росен Желязков бъдещото на железниците ни.

Китайци учат наши фирми как да правят бизнес в Азия

Международната търговска камара „Пътят на коприната“ може да предостави експертна помощ на български компании за кандидатстване за финансиране или възползване от възможностите на инициативата „Един пояс, един път“.

Караниколов: Турските инвестиции у нас са близо €1 млрд. за последните 20 години

Турските инвестиции в България са в размер на близо 1 млрд. евро за последните 20 години. Това е заявил министърът на икономиката Емил Караниколов, който откри, съвместно с министъра на търговията на Република Турция Рухсар Пекджан, Българо-турски бизнес форум в София, съобщиха от икономическото министерство.