Снимки

Ученици от цялата страна могат да учат безплатно математика, химия, физика, биология и информатика в Националния център по природни науки към Природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ в Казанлък. Сградата към училището беше открита днес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Бойко Борисов припомни в профила си във Фейсбук, че преди три години по време на втория му мандат правителството отпусна целево 490 000 лева за изграждането на центъра. „Днес новата придобивка вече е факт и от 15 септември учениците и учителите ще могат да се възползват от 5 допълнителни учебни кабинета, лаборатория по физика и астрономия, лаборатория по химия и биология“, гласи още постът на Борисов.

Новата материална база ще провокира интереса на повече деца и това ще спомогне за по-доброто им обхващане и обучение, посочи министър Красимир Вълчев. Той отбеляза, че за последните 10 години голям брой образователни институции са били реновирани. „Предстоят да бъдат реализирани инвестиции за материална база в размер на над 300 млн. лв. по Оперативна програма „Региони в растеж“. Желанието ни е да имаме повече училища като математическата гимназия в Казанлък. Най-добрият начин да привлечем повече ученици към образованието и в частност към математика, информатиката и инженерните науки е да прилагаме този модел“, каза министърът и апелира родителите да насърчават децата си да учат природни науки.

Според Красимир Вълчев усилията на учителите и осигуряването на извънкласни форми, спорт и изкуство могат да направят образованието по-интересно. „Мотивацията на учителите е от голямо значение. Заложили сме двойно увеличение на заплатите и това е напълно изпълнимо в следващите 3-4 години. Със сегашното увеличение от 1 септември за първи път средната заплата на преподавателите стана по-висока от средната в страната. Необходимо е да обезпечим системата с кадри, като ще се стараем да привличаме повече млади и образовани хора към професията“, добави Вълчев.

Министърът получи грамота от кмета на Казанлък Галина Стоянова за особени заслуги за развитието на образованието в града. Тя благодари за личната му подкрепа и за финансовия ангажимент на правителството за изграждането на модерната сграда. Директорът Красимир Дамянов заяви, че това е пътеката на града в българското образование и призова повече училища да прилагат този образователен модел.

След като разгледа кабинетите в Центъра по природни науки министърът се срещна с директори на училища и детски градини в града, както и с екипите по обхват по междуинституционалния механизъм. Красимир Вълчев подкани педагозите да използват възможностите на социалната система, за да привличат повече деца. „Може да предлагате помощи в натура, ако семействата нямат достатъчно пари за дрехи, обувки, учебници и помагала. Може да плащате таксите за детска градина като помощ на родителите. Осигурили сме тези възможности, обсъждаме и други. За правителството да не пращаш децата на детска градина или училище е равно на престъпление и ние ще работим в посока криминализирането му. Предстоят разговори какви са вариантите това да се случи“, каза още Красимир Вълчев. Той увери, че и на другите места в страната механизмът работи добре и екипите подхождат професионално.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винилът възкръсна, продажбите нагоре с 55%

Търсенето на винилови плочи у нас е нараснало с 55% през последната година. Това показват данните на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Тенденцията за завръщането на винилите на родния пазар е устойчива през последните четири години.

Продаде колата - провери дали е сменила собственика си, апелират институциите

Бившите собственици на автомобили, които са ги продали, да проверят процеса по прехвърляне на собствеността, призова на брифинг в МВнР днес вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

1-ви юни на гости в "Монитор"

Скъпи читатели, мили деца, вестник и агенция „Монитор“ ще ви изненадат приятно със специална инициатива за най-малките във връзка с Деня на детето 1 юни.