Снимки

Проверки на Комисията за лечение в чужбина са започнали инспектори на Министерство в здравеопазването. Стартът им е бил в началото на януари, а поводът - сигнали на национални консултанти за редица нарушения. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Наскоро резултатите ще бъдат оповестени, допълни той.

Разпоредени са и проверки по случая на Георги Христов, който кандидатства за финансиране на белодробна трансплантация в чужбина, но не я дочаква и умира през януари 2017 година.

Ако се установи административна вина за забавянето отговорните ще си понесат последиците, увери зам-министър Пенков. Бойко Пенков

Вдовицата на Георги Хрисимов - Христина е завела съдебен иск срещу МЗ за половин милион лева. Мотивите са незаконосъобразни действия, бездействие и неоснователно забавяне на процедури за одобрение, които в крайна сметка за довели до смъртта на мъжа й. Във вторник тя разпространи писмо по случая до медиите. От него става ясно, че заявлението и необходимите документи за кандидатстване през Комисията за лечение в чужбина са подадени още на 22 юли 2016 година. Според написаното от нея той е бил одобрен за трансплантация още през август, но от комисията искат още документи. След като те са набавени, през септември имат ново искане. През октомври комисията одобрява на мъжа да бъде издаден от МЗ необходимия за лечение в Европа формуляр S2 и да се приведат авансово 30 000 евро на болница във Виена, където е предвидено да бъде опериран. От МЗ обаче настояват клиниката да представи по разбивки цените на всяка манипулация и изследвания, което забавя трансплантацията допълнително. Плащането е направено едва на 10 ноември. През декември Хрисимов е приет за трансплантация, но се оказва, че здравето му е влошено от редица вътрешни инфекции и придружаващи заболявания. Австрийските лекари изказват съмнение, че операцията може да бъде направена. Няколко дни по-късно те заявяват, че той ще може да бъде трансплантиран. Състоянието на Георги Хрисимов обаче се влошава рязко на 3 януари и е приет в болница, където след дни умира.

В момента събираме информация от болниците, в които той е бил, в България и чужбина, включително току-що ни донесоха становището на проф. Валтер Клепетко, който е трябвало да извърши трансплантацията. За мое съжаление се потвърждава мнението на виенските лекари, че той е бил в доста тежко състояние и те не биха го приели в никакъв случай заради общото му състояние да бъде трансплантиран", каза зам. –министър Бойко Пенков и представи писмото на медиите.

Според него възможна причина за забавянето е интензивната кореспонденция между София и Виена предвид променящото се и нестабилно състояние на пациента Георги Хрисимов.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Спасиха бебе с вроден перитонит

Това е четвъртият случай само за около месец в пловдивската болница

Лекарите от Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Св. Георги” спасиха бебе с вроден перитонит, което било докарано в здравното заведение в много тежко състояние, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Пенка Стефанова.

Спасяват гурбетчия от Гърция с рак на дебелото черво

49-годишен гурбетчия от първомайско село, който е живял и се е лекувал в Гърция, е потърсил помощ в Комплексния онкологичен център в Пловдив. Когато е отишъл при онколозите в града на тепетата, е носел в себе си само медицински документи на гръцки език и не е имал пари да ги преведе. Не е било ясно и как да докаже, че в Гърция е плащал осигуровки. Затова лекарите от КОЦ Пловдив първо го посъветвали да внесе вноските си и у нас, за да бъде включен в системата ни за лечение.