Снимки

Голямо семейство бухали прекарва дните върху висок бор в двора на СУ „П.Р.Славейков” в Добрич. Според едни от децата, броят на птици е пет, други пък твърдят, че са преброили седем. „Бухалите вече втора година са тук. Първата година бяха само два, сега явно са се размножили”, обяснява Красимира Христова, преподавател по биология. Кабинетът се намира на втория етаж и от прозорците му най-добре се вижда разположението на птиците. Любопитното е, че бухалите винаги са обърнати към класните стаи, а не към улицата. Едно семейство ли са или две, никой не може да твърди. Защо са избрали точно това място, също никой не се наема да обясни.

Един от бухалите си е избрал нисък клон, който е на нивото на стаята на Подготвителната група. Още щом пристигнат в училище сутринта, първата работа на децата е да се залепят за прозорците и да търсят бухалите, разказва учителката им Нели Славова.

Бухалът е символ на мъдростта и дълголетието. Смята се, че създава около себе си „енергийно поле на благополучие”. Бухалът се смята и за мощен символ на богатството. Той благоприятства личностното израстване, поощрява развитието на умствените способности, помага в натрупването на знания, усилва духовното развитие. Смята се, че присъствието на бухал усилва така наречения „късмет в ученето”.

„Дали е така или не, но когато си видя бухалите на клоните, съм по-мотивиран и като че ли си мисля, че знам много повече от друг път. Жалко, че този бор, където живеят нашите птици, е само пред няколко кабинета, а не пред всички”, казва седмокласникът Тодор.

Славейковци се радват на летящите си съученици и се надяват те много да им помагат при предстоящите контролни, класни, външни оценявания и матури.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Взимат на мушка черешовото топче и хайдушките пушки

Историческите възстановки на героични събития от миналото са не само атракция за публиката и силен коз в патриотичното възпитание на младите, но и източник на приходи от културен туризъм. Местните управи помагат финансово за провеждане на проявите, защото те са реклама за общините и събират много туристи не само от България.

Гимназии и бизнесът разработват учебни планове

Учебни планове и програми по специалности в 40 професионални направления започват да разработват екипи от водещи професионални гимназии от цялата страна в партньорство с представители на бизнеса и висшите училища. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на дискусия за повишаване на образователната продукция в рамките на икономическия форум в Пловдив.