Снимки

Новият размер на минималната работна заплата, която вече е 510 лева влиза в сила от първия ден на Новата 2018 година. Обезщетението за втората година на майчинството се повишава на 380 лева, увеличени са и добавките за хора с увреждания. Размерът на осигуровките за фонд "Пенсии" се увеличава с 1%. Така за родените преди 1 януари 1960 вноската става 19,8%, а за родените след това - 14,8%.

Минималното дневно обезщетение за безработица се повишава от 7,20 на 9 лева. Въвежда се и таван от 74 лева и 20 стотинки на ден. Променят се изискванията на право за обезщетение за безработица - да има внесени или дължими вноски за фонд "Безработица" най-малко 12 месеца от последните 18. Има и промени в условията за пенсиониране - през 2018 жените се пенсионират на възраст 61г. и 2 месеца при 35 години и 6 месеца осигурителен стаж, а мъжете на 64 години и 1 месец и стаж 38 години и 6 месеца. С по-високи заплати от тази година ще са преподавателите в по-малките училища и тези в отдалечените общини в страната.

Увеличава се размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст – от 340 лв. на 380 лв.

Учителите вече ще получават средства за възстановяване на транспортните разходи. Безплатният транспорт за гимназистите вече няма да е само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия в съответното населено място. Предвидени са допълнителни средства за тези професионални училища, които обучават в области с най-голям недостиг на пазара на труда.

От днес се увеличават и заплатите на военните в армията, като повишението ще е по-голямо за частите на терен. 100 милиона лева повече в държавния бюджет са предвидени за заплати на военни. Очаква се 77 милиона от тях да бъдат за заплати, а останалите за осигуровки. Увеличението ще е между 10 и 11%, тоест около 70-80 лева. Министерството на отбраната многократно е посочвало, че заплатата за кадрови военен от около 720 лева не привлича младите хора. 

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Крадат по над 2000 кучета годишно

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.

Лютеницата в градините само по стандарт, чаят - без оцветители

Лютеницата, която се предлага в яслите, детските градини, училищните столове и бюфети трябва да отговаря само на браншовия стандарт. Това предвиждат промени в Наредбата за детското хранене, които са публикувани за обществено обсъждане.

Дезинфекция на колите по границите (ОБЗОР)

Извънредни мерки са въведени по границите с Гърция и Румъния, като целта е да не се допусне на наша територия да премине заразата от африканска чума по свинете. На граничните пунктове се дезинфектират преминаващите автомобили и е забранен вносът на храни, съдържащи свинско.