ШОКОВО: 650 лева за парно за двустаен

Данни от изравнителните сметки показват

ШОКОВО: 650 лева за парно за двустаен

5000 абонати не са пуснали инкасатор, начисляват им максимална тарифа

Средно по 644 лева излизат парното и топлата вода на двустайно жилище между 50 и 70 кв. м в София за миналия отоплителен сезон.

Това показват данните за изравнителните сметки на най-големия топлинен счетоводител в столицата – Техем. За сравнение предишната година разход за отопление и топла вода са същия размер имот е бил 630 лева. Причина за по-високата сметка е по-дългата зима през тази година, което доведе до увеличение на отоплителния сезон с 10 дни и той беше общо 183 дни. От справката на топлиниия счетоводител става ясно, че от тези 644 лева, разходът за топла вода за цялата година е 270,52 лева, а останалото е за парно през отоплителния сезон.

С 220 лева по-малко плащат живеещите в едностайни апартаменти до 50 квадрата. За тях общият разход е 424 лева, от които за топла вода е около 200 лева, а за парно е 224 лв. За обитателите на тристайни жилища с размери между 70 и 100 квадрата сметката набъбва на 824 лева, а за по-големите имоти с площ над 100 кв. м сметката надхвърля 1100 лева.

Данни

От топлинния счетоводител обявиха още, че около 5000 клиенти не са осигурили достъп до имотите си и ще получат завишени годишни изравнителни сметки. На клиент, който не е отворил на отчетника се начислява максимална мощност на радиаторите. За неотчетени, липсващи и повредени водомери за топла вода се добавя служебен разход до 280 л./ден на човек или до 100 кубика на човек на година, припомнят от фирмата за дялово разпределение. Тези потребители, както и домакинствата, които смятат, че имат грешка в сметките могат да заявят допълнителен отчет до края на август, който се заплаща отделно. След тази дата няма да се правят корекции и отчети.

Точност

49 на сто от клиентите на „Техем“ ще трябва да доплащат за отопление и топла вода, става ясно от отчетите. Причината е, че през сезона начисляваните разходи са били по-ниски от реалното потребление. На останалите 51% или „Топллофикация“ има да връща надплатени суми, или сметките им са били точни -платили са колкото са потребили.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.