0

И докато в България думата кооперация все още е лоша дума във Франция тя е повод за истинска гордост. Може дори да се каже, че думата кооперация е нарицателно за успех и панацея за успешно земеделие.

И докато в България думата кооперация все още е лоша дума във Франция тя е повод за истинска гордост. Може дори да се каже, че думата кооперация е нарицателно за успех и панацея за успешно земеделие.

В интерес на истината хората в агросектора в Страната на петела, са наясно със ситуацията в България. И когато споменеш, че си българин и понечиш да питаш за кооперативите те с усмивка възкликват
Съветски модел
”Да, ние знаем за вашия проблем, вие се страхувате от кооперациите, защото това ви е наследство от съветския модел на земеделие”.


Лузеал
Един такъв успешен кооператив е Лузеал, който затваря цикъла за производство и сушене на люцерна. Една от фабриките за сушене Люзерн се намира в Сен Реми сюр Бюси, в района на Париж. Това е и едно от местата, част от успешното френско земеделие, което бе показано по време на прес тур за агрорепортери от Европейската асоциация на агрожурналистите ENAJ, организиран от френското дружество към него - AFJB. Фабрика за сушене на люцерна има и в България и вероятно не по-малко добри в техническо отношение. Но това, по което се отличава тази дейност от нашата е, че е резултат от кооперативно обединение. В резултат на което и дейността е много по-успешна и лека за всички, които участват в нея.
Организация
Дейностите по производството и сушенето на растенията са толкова добре организирани, че годишната печалба на кооперацията възлиза на 65 млн.евро годишно. Кооперативът отглежда растения върху 20 000 ха от 1800 членове на кооператива. Растенията се обработват в пет фабрики така че годишният обем възлиза на 400 хил. т дехидрадирана продукция. Освен люцерна се обработва макови семена, дървета, слонска трева, която е високодобивно и енергийно растение и др.
Биотопливо
Произвеждат се няколко вида продукти в резултат на дехидратацията. Те са биотопливо, гранули за храна на млечни крави, овце, кози и коне, полувлажни каши, екстракти от люцернови концентрати, бали от люцерна от 20 кг до 400 кг. Също така екстракти от люцернови концентрати, хранителни добавки за човешка храна.
Мед
Реколтата от люцерна е от три до пет пъти годишно от април до октомври. Сортовете, които се отглеждат са предварително тествани от индустрията. Важно е да се отбележи, че кооперативът работи в тясно сътрудничество с научния институт Акта. Прилага се възможно най- екологично земеделие, като не малък процент имат био площи. Много от нивите са засяти със сортове, които почти не се нуждаят от поливане и оросяване. Храненето на растенията е щадящо за почвите и водите. А в площите с люцерна се поставят кошери, и така кооперативът произвежда чист мед от люцерна, който има специфични лечебни качества.
Ерозия
С начина на отглеждане на люцерната фермерите намаляват извличането на азот от почвите, намаляват пирема на азо от растенията, ограничава се ерозията на почвата и се подобрява водно солевия баланс на почвите.

7 процента от продукцията на Люзерн е био

Фабриката за дехидратация Люзерн преработва суровината от 320 000 ха от чиста люцерна. Произвеждат се фибри за храносмилане, проетини, без гмо, от които 7% са био. Те се използват за храна на млечни крави, кози, овце, зайци, коне. Каква е работата на дехидрататора? От реколтиран нехомогенен продукт се трансформира в перфектно хомогенен. Така че да отговори на нормите и изискванията на храненето на животните.