Снимки

Гледането часове наред на анимационни филми и даването на пасирана храна до по-късна възраст на децата могат да увредят говорните им способности. Ползването на биберон от по-големи хлапета, майките на които продължават да ги хранят с шишета с биба също причиняват деформации в лицево-челюстната структура. Това пък води до артикулационни нарушения – неправилно и невъзможно изговаряне на определени звукове. Логопедите от Пловдив Гергина Манчева и Ели Иванова наблюдават тревожно увеличение на случаите с неумеещи да говорят и да се изразяват деца, което вреди на тяхното развитие.

„Изборът в ранна детска възраст децата да прекарват голяма част от времето пред компютрите, гледайки детски основно филми на английски език, пасирането на храната до 2-3 годишна възраст, липсата на социални контакти, ограничената комуникация – това са факторите, които влияят негативно върху правилното езиково развитие на детето. Те могат да доведат до забавяне в развитието на речта”, е категорична Манчева. Тя и колежката й работят с три деца на около 5 години, които все още говорят на бебешки език. Налагало се родителите им да „превеждат” при срещи с хора извън семейството. Прегледи установили, че децата нямат забавено развитие, а опростяват думите, не могат да изрекат цяла фраза, пропускат и заменят срички, липсват им говорни звукове и не умеят да разкажат какво виждат на картинка. Част от причините за проблемите са, че са били хранени с пасирана храна до 3-годишна възраст и че са общували предимно с телевизора и компютъра.

„Пасираната храна и залъгалката увреждат оралната моторика – език, устни, зъби, захапката им се променя. Когато се храним, тренираме мускулатурата, която ни е нужна за говора. При тези деца вече е настъпило нарушение на оралната моторика и вече в късна възраст те имат и артикулационни проблеми. Във всеки клас има поне по 3-4 деца с нарушени артикулационни възможности”, казват логопедите.

За да успеят да помогнат на повече деца Гергина Манчева и Ели Иванова организират седмица на безплатните логопедични консултации. Безплатните прегледи започват на 21 август след предварително записване на телефони: 0884983290 и 0883380709. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Купуват нови инструменти за Ортопедията във варненска болница

В края на миналата година Общинският съвет гласува за лечебното заведение 200 000 лева

Най-после ортопедията във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще се сдобие с нов хирургичен инструментариум, след като болничното заведение е обявило официалната обществена поръчка за доставката.

Осмокласник се заради от сифилис, 25 пипнали болестта тази година

Осмокласник се разболя от сифилис и е най-малкият пациент на Кожния диспансер в Пловдив, съобщиха от РЗИ в града. Той е един от 25-те, които са пипнали болестта тази година. Повечето от тях са на възраст от 22 до 40 години, като над 50% са мъже.