Снимки

Агент Ана Хранова – разкрачена между Костов и Василев

В поредица от статии Агенция "Монитор" ще представи резюмета от шокиращите разкрития на в. "Телеграф" за задкулисието в страната, което фалира КТБ и ограби хората и държавата. Текстовете са от книги, които вече бяха публикувани или предстои да бъдат публикувани от най-тиражния вестник в страната - "Българския Мадоф", "Хищникът от "Капитал", "Газовия барон" и "Капиталистите на ДС". Заради огромния читателски интерес, ви представяме най-любопитните части от книгите, в случая от книгата, разказваща с доказателства как Държавна сигурност наля основите на съвременната българска олигархия, кои са ченгетата, опитващи се и до днес да се докопат до властта и какви са лъжите, които използват.

В квартета на Българския Мадоф, съставен от изпечени ченгета на ДС, особено място заема Вера Ахундова. Дамата от своеобразната адвокатска колегия е в авангарда на публичните защитници на банкера беглец. Основният патос на тези доносници на ДС, както вече прочетохте, минава през сайта „Фрогнюз“. Ахундова обаче се подвизава и като съпредседател на афиширащото се като независимо сдружение за общественополезна дейност „Ние, гражданите“, което е създадено с една-единствена цел – да брани банкера беглец Цветан Василев.

Ахундова е сред рекордьорите по обявявания от Комисията по досиетата. Осветена е осем пъти като агент Ана Хранова на Шесто управление (политическата полиция на режима) - първия път като началник на управление в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, пост, който заема от 8.2.1993 г. до 4.6.1996 г. Останалите седем са много по-интересни, защото от тях става ясно, че фамозната дама е кредитен милионер в качеството си на член на Съвета на директорите на фалиралата плевенска рафинерия „Плама“. По всичко личи, че агент Ана Хранова е успяла да омае серия банкери, а слабост са й банките и кредитно дело, защото е ужилила цели 7 трезора – Балканбанк, Минерабанк, ОББ – с четири кредита, ЦКБ, Биохим, Експрес и Елитбанк. Главницата по тези кредитни задължения възлиза на десетки милиони неденоминирани лева, без да се броят и лихвите, показват справките, приложени към решенията на Комисията по досиетата.

Вера Ахундова е съпруга на прокуриста на „Рила Стил“ Рауф Ахундов. „Рила Стил“ се хвали на сайта си, че името на предприятието е попаднало на първа страница в „Ню Йорк таймс“. Вярно е: в новина в щатския вестник за кризата в КТБ от 2 септември 2014 г. правоприемникът на бившото държавно предприятие от късния социализъм е описано като „семейна компания за производство на облекло“ с 2 млн. долара на депозит в КТБ.

Досието на агент Ана Хранова е унищожено, става ясно от протокол, който се пази в Комисията по досиетата. От регистрационните й картони разбираме, че тя е вербувана от ДС с моминското си име Вера Христова Христова и е много ценен агент за борба с идеологическата диверсия и противодържавните прояви срещу тоталитарния режим. Много рядко агенти са картотекирани с две имена. Това се е правило с цел да се прикрие самоличността им, за да може те да са ползват в три битности – като агент Ана, Ана Хранова и Хранова. В картона е записано, че Ахундова знае четири езика – испански, френски, италиански и английски, била е преводач и използвана по линия на Българската телевизия и СМИ. После преминава на работа в сферата на външната търговия. Приела е сътрудничеството също на идейно-политическа основа, както впрочем и останалите агенти – глашатаи на Българския Мадоф.

На 8 септември 2017 г. след Цветан Василев и клакьорите му от т.нар. гражданска организация „Ние, гражданите“ също се наредиха на опашката за яхване на глобалния акт „Магнитски“. Месец след като американската кантора JWI, наета от Българския Мадоф с парите, откраднати от КТБ, подаде иск по закона от името на банкера беглец с мотива, че му били нарушени човешките права, същото обяви, че ще прави и марионетката му агент Ана Хранова. За водевилната акция се разбра от отворено писмо, разпространено от организацията и подписано от Ахундова. В него тя заявява, че НПО-то щяло да внесе жалба по „Магнитски“, защото през последните 3 години членове на организацията били подлагани на „тормоз от прокуратурата“, а също и на натиск и рекет. Доказателства за твърденията им, както може да се очаква, не са приложени. Ахундова заедно с афериста, подвизаващ се под две самоличности Божидар Томалевски и Дарио Томалети, основаха организацията още при избухването на аферата „КТБ“ с претенциите, че макар да се броят на пръстите на двете ръце, едва ли не представлявали интересите на вложителите във фалираната банка.

Всъщност обаче оттогава досега обслужват само и единствено кампаниите на Василев. След като се провалиха в първоначалната цел, с която бяха създадени – да се конституират като заинтересована страна по делото за обявяването на КТБ в несъстоятелност, за да спъват колкото се може повече процеса, Ахундова и хората й започнаха да влизат в ролята на беквокали на тезисите на банкера беглец, разпространявайки опорните му точки по медиите от фабриката за фалшиви новини на задкулисието.

Връзката между Българския Мадоф и „Ние, гражданите“ беше призната дори от самия банкер беглец в семейното му интервю пред BiT, излъчено през септември т.г.. В него Василев, говорейки в множествено число, обясни, че както той, така и от „Ние, гражданите“ са заривали през годините прокуратурата с жалби по повод КТБ, оплаквайки се, че те не били разглеждани.

Следвайки същата матрица, сега от НПО-то отново подкрепят Василев в кампанията му да се изкара „мъченик“, депозирайки по подобие на него жалба. В наглостта си те дори посмяха да набъркат в игричките си дипломатическа мисия, като заявиха, че щели да „подадат иск-молба чрез посланика на САЩ в България“. Оказа се, че от посолството не само не са давали съгласие за намесването им, но и изобщо не са знаели за акцията.

Междувременно, както можеше да се очаква, фабриката за фалшиви новини веднага поде кампанията на „Ние, гражданите“, като за да са по-бързи, „Фрогнюз“ на агент Академик дори пусна едно към едно „възванието“.

На 6 януари 2017 г. се разбра, че клакьорите на Българския Мадоф от „Ние, гражданите“, предвождана от агент Ана Хранова, бавят разпределянето на събрани пари между вложителите в КТБ с негарантирани влогове. В началото на годината има събрани над половин милион лева, които Фондът за гарантиране на влоговете е в готовност да започне да разпределя между вложителите, но заради оспорвания в съда това не може да се случи, съобщиха синдиците на КТБ след запитване на „Телеграф“. Още в края на 2015 г. от "Ние, гражданите" съобщиха, че оспорват всички вземания на кредиторите. Сред тях са дори средствата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер на 3,7 млрд. лв., с които бяха покрити защитените депозити. Въпросната организация на агент Ана Хранова всячески се опитва да спъва процедурата по връщането на парите на вложителите, макар съдът да е отрязал голяма част от инициираните от нея жалби.

Прегръдката на Българския Мадоф с бащицата му Иван Костов стана видна още през знойното лято на 2015 г., когато на митинг в подкрепа на провалилия се правосъден министър Христо Иванов една до друга застанаха видната протестърка и костовиската Антоанета Цонева , по-известна като Кака Цона, и агентът на ДС Ана Хранова.

Отказът на временната комисия на парламента да приеме поправките в конституцията на 7 юли 2015 г. даде повод Иванов да се обърне към дружките си от „Протестна мрежа” и към НПО-то на бизнесдамата и приближена на Прокопиев Саша Безуханова. Брат й Станислав Константинов Безуханов се оказа офицер от ПГУ на ДС, разузнавач от УНТР. Разкритието е на Комисията по досиета, която посочи Безуханов като член на Надзорния съвет на МОБ „Свети Никола“ - „банката на първаците“ заради присъствието на офицери от ПГУ на ДС в ръководните й органи. Още ли вярвате, че има случайности.

Да се върнем обаче на настойчивите призиви на Христо Иванов. Той поиска да се канализира „гражданската” енергия и спешно да се свика протест в негова защита. Протестът на 14 юли 2015 г. пред Съдебната палата беше всичко друго, но не и масов, нито „спонтанен”, а още по-малко автентично „граждански”. Заради това и на протеста имаше толкова малко хора - някои симпатизанти на бутиковата партия ДСБ, професионални грантови протестъри и младежи, които са намерили своята професионална реализация във високотехнологични компании за аутсорсинг услуги, в рекламни агенции, голяма част от които са собственост на близки до най-одиозния задкулисен кръг на българския преход – кръга „Капитал”.

Стана обаче и нещо трогателно – верифициране на силната дружба между Цветан Василев и Иван Костов чрез техните марионетки. Та нали КТБ беше перла в короната на ДСБ, а Българския Мадоф „купува” трезора тъкмо по време на управлението на Командира. Рамо до рамо с бившата участничка в предизборните кампании на партията на Костов, виден протестър, ключов играч в партията на Агнешките главички и участник в „АРГО-гейт“ Антоанета Цонева беше и агент Ана Хранова. Компания на двете дами правеше Божидар Томалевски. Две години по-късно от полуконспиративните стенограми на кръга „АРГО-гейт“ изскочи мустакатият аферист Цветан Василев като главен спонсор на задкулисните проекти на Драгалевския лаборант. Олигархът и тартор на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев дирижира това задкулисие в съдружие с фармацевтичния бос Огнян Донев, газовия барон Сашо Дончев и наместника на Българския Мадоф у нас – ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

Както вече многократно разкрихме, Костов е инсталиран във властта от покойния Андрей Луканов. Любопитна подробност е, че през 1991 г. Луканов възлага именно на последния от хора на агентите на ДС Кольо Парамов да издири Емил Кюлев, за да го направи шеф на Туристспортбанк.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

И в неделя ще има дъжд, но с повече слънце

Времето в неделя ще бъде предимно слънчево с временни увеличения на облачността и на отделни места в южните и източните райони ще превали. Ще духа слаб запад-северозападен, в Източна България - източен вятър. Максимални температури между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие отслужиха в Троянския манастир

Шефката на НС стана кръстница на две сестри

Молебен за чадородие бе отслужен в Троянския манастир от Негово преосвещенство Велички епископ Сионий пред чудотворната икона на Света Богородица. Сред присъстващите бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, под чийто патронаж се провежда молебенът.

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Протосингел се ожали за дискриминация

Спрели сина му от градина заради липса на ваксини

Жалба срещу директора на РЗИ-Сливен до комисията за защита от дискриминацията е подал отец Евгений Янакиев, протосингел на Сливенската митрополия. Отецът и съпругата му Венелина  настояват КЗД да се произнесе по казус, по който малкият му син Николай не може да посещава детска градина заради предписание на инспекторите.