Затворници се оплакват от дървеници и малко храна

Затворници се оплакват от дървеници и малко храна

От дървеници и недостатъчно храна, както и от лошите материални и хигиенни условия са се оплакали обитателите на затвора в Пазарджик по време на проверка на заместник-омбудсмана Диана Ковачева и експерти от Националния превантивен механизъм към институцията на обществения защитник. Воденият от Ковачева екип инспектира още затворническото общежитие и ареста в града и проведе интервюта с лишените от свобода.
Сред основните препоръки, които омбудсманът ще направи са в пенитенциарното заведение да бъде осигурено помещение за свиждане с адвокатите без преграда, както и стая за удължено свиждане, каквито в момента липсват.От институцията ще бъде отправена и препоръка да се изградят санитарни помещения в килиите на лишените от свобода с доживотни присъди. Експертите констатираха още, че вратите в затворническото общежитие са заключени през по-голямата част от деня, което е сериозно нарушение на правилата за функциониране на обекти от този тип. Друг проблем, който ще бъде специално отбелязан в готвения доклад на Националния превантивен механизъм е, че арестът в Пазарджик е  единственият в България, който е под земното равнище. Така на практика не само арестантите, но и служителите са лишени от пряка светлина, което е в пълен разрез с нормалните условия за живот и труд. 
Институцията на омбудсмана подкрепя решението на Министерството на правосъдието арестът да бъде преместен и ако това не се случи в скоро време ще бъде изготвена съответна препоръка. Положителните констатации на Националния превантивен механизъм са, че в затвора не се използват белезници при извеждане на лишените от свобода в зоната за повишена сигурност. 

 

   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.