Снимки
* Шефът на ВКС да излезе от „блатото“ и да отиде да плува в езеро с черния лебед

* Видя се, че хората, участващи в „АРГОгейт“ имат за цел овладяване на държавата

 

 • Г-н Тодоров, преди ден се появи информация, че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е притискал съдии във връзка с избора на нов състав на висшия съдебен съвет. Има ли проблем в това г-н Панов да си поиска шефовете на съдилища в страната да му изпратят протоколите от проведените общи събрания?

 • Една от основополагащите идеи на .нар съдебна реформа беше по-голямото самоуправление на съдиите, по-голямата тяхна самостоятелност и независимост, в това число и ненамеса на административните ръководители. Израз на това нещо е новото правило при избор на членове на Висшия съдебен съвет от магистратската квота да няма делегатски събрания, а членовете да се избират на принципа „един магистрат – един глас“. Има възможност това да стане или чрез хартиена бюлетина или чрез електронно дистанционно гласуване. Работата на административните ръководители е единствено по места, когато се получават талоните за електронно гласуване да ги раздадат на магистратите и по никакъв начин да не се месят в вземането на решения за кого да гласуват, кого да номинират и т.н. Работа на председателя на ВКС е да насрочи общите събрания, на които да бъдат изслушани кандидатите и след това да бъде проведен и самият избор.

 • Кой предава протоколите от тези събрания във ВСС?

 • Избира се комисия. Това не е работа на председателя на ВКС. Администрацията на ВСС се занимава с организацията на събранията, но в никой случай председателят на ВКС няма работа по места в страната,. Няма място за някаква негова намеса или упражняване на влияние и не трябва да има такова влияние при издигането на кандидатури, при тяхното обсъждане и при взимането на решения, за кого да се гласува. Ние имаме информация, че председателят на ВКС е искал от председателите на съответните съдилища протоколите от общите събрания. Защо го прави това? Този въпрос искаме да поставим утре (днес – б. а) на заседанието на съвета и да излезем с един призив към всички административни ръководители на всички нива да не се намесват извън техните законови правомощия в избора на членове на новия съвет.

 • Личен интерес ли обслужва Лозан Панов с тази намеса, като се има предвид и факта, че името му изплува в скандалните стенограми по аферата „АРГОгейт“?

 • За мен остава огромна загадка защо много много от т.нар. независими медии подминаха с лека ръка тези стенограми. Защото за мен „АРГОгейт“ е грандиозен скандал, в който маските падат и се вижда в действителност кой какъв е. Вижда се че един олигарх, хора, занимаващи се и притежаващи медии, политици от няколко формации, бизнесмени и членове на НПО-та са в един задкулисен кръг, който има за цел овладяване на държавата. Не става дума за никакви съдебни реформи, това са просто едни фалшиви лозунги, с които искат да прикрият тяхната цел. А тя е – влизане в законодателната власт, повече постове в изпълнителната и съдебната власт. Защото те са наясно, че ако държиш съдебната власт ще можеш да прикриваш това, което правиш в изпълнителната.

 • Вие вече публично поискахте оставката на Лозан Панов, ще повторите ли това действие и на заседанието на пленума?

 • Аз поисках оставката на председателят на ВКС като негов морален жест. Призовах го, ако има капчица достойнство, да напусне този пост за който е избран със гласовете на членовете на настоящия съдебен съвет. Същият ВСС, който той си позволява да нарича блато. Ние не можем да го принудим да си подаде оставката, но когато един човек с достойнство, когато заяви, че се разграничава от хора, които са лоши и са блато, единственият начин, по който трябва да го направи е да скъса всякакви отношения с тях и да не ползва привилегии, които те са му дали. Те са му гласували привилегията да бъде председател на ВКС – позиция, която той използва явно за политически цели. Като иска да напусне блатото – става, отърсва се от блатните води и като един хубав бял лебед отива при черния лебед и си плуват в лебедово езеро. Това е разграничаването от лошите. Изключително интересно ми е как се стига до споменаването на неговото име в тези стенограми. Кой е водил разговори с него, защото това остава дълбоко скрита тайна. Много показателно е, че правосъдният тогава министър Христо Иванов не присъства на избора на председател на ВКС, а само няколко седмици по-късно двамата започнаха да внасят заедно искания за дисциплинарки в съвета.

 • Смятате ли, че трябва да извърши проверка на Лозан Панов заради съмненията, че се е замесил в политически игри?

 • За голямо съжаление, част от т.нар. съдебната реформа беше и орязването на правомощията на етичните комисии към двете колегии на ВСС. И това също беше направено с цел. В момента етичните комисии нямат правомощия да извършват проверки. И да стане някой грандиозен гаф, ние нищо не можем да направим. Другото правомощие, което беше отнето от членовете на съвета бе да инициират дисциплинарни наказания. Така вече сме с вързани ръце.

 • Споменахте съвместните акции на Христо Иванов и Лозан Панов. Преди две години двамата взеха дейно участие в първата атака срещу главния прокурор с изфабрикуваното писмо от ЕК. В момента същият тандем поде втора атака. Защо?

 • За мен изключително притеснително е, че това, което се говори в стенограмите от „АРГОгейт“ на практика се случва. Някакъв скандал се инспирира изкуствено – т.нар. Среща в ЦУМ. Ако Сашо Дончев е бил недоволен от нещо и счита, че главният прокурор е извършил нещо нередно, има законов ред. Има достатъчно кадърни юристи около него, които знаят законите и идва и ни сигнализира. ВСС е органът, който може да обсъди това поведение и да вземе евентуално някакво решение. Той бил написал писмо до президента, само че президента казва, че този случай въобще не е описан в това писмо. След това в някакъв бизнес клуб почва да се оплаква пред едни дами. И след няколко седмици клипче от тази среща се появява във Фейсбук профила на конкретен журналист и изведнъж това става скандалът на деня. Вижте и главният прокурор и председателят на ВКС и членовете на ВСС са нормални хора. Те имат някакви лични контакти. Въпросът е тези контакти да не влияят върху техния интегритет.

 • Скандална ли е срещата в ЦУМ според вас?

 • Аз мисля, че по никакъв начин тази среща не е повлияла върху интегритета на главния прокурор и по никакъв начин тя не е мотивирала в друга посока неговата работа.

 • От какво става ясно, че работата на главния прокурор не е повлияна?

 • Дори самият Сашо Дончев не твърди такова нещо.

 • Прави се паралел между тази ситуация и публикуваните снимки на Калин Калпакчиев с Христо Иванов и Мирослава Тодорова? Има ли такъв?

 • И Калин Калпакчиев има личен живот. И той има право на политически пристрастия. Но когато тези срещи тези срещи видимо се отразяват върху твоята работа, тогава вече има проблем. Мисля, че контактите му с лица, които вече са и политици, освен че са били в изпълнителната власт с не особено голям успех, влияят върху поведението му като член на ВСС. И това не се отрича, напротив, това се изтъква от Христо Иванов, който го дава за пример. И според него трябва да има много такива хора, които трябва да слушат него и да изпълняват негови поръчки.

 • Имаше подобни фотоси и на Лозан Панов с виден столичен адвокат, за които, ако използвам неговия израз „мълча като агне“ цяла година...

 • И Лозан Панов има право на личен живот, но все пак всеки от нас има някакви ограничения. И когато публично демонстрираш подобни контакти с хора, чиито проблеми ти решаваш, оставяш едно неприятно усещане в обществото. Всеки има приятели, въпросът е да не се поддаваш на влияние и тези контакти да водят до някаква промяна у теб и да нарушават интегритета ти като магистрат. Тогава е опасно.

 • Смятате ли, че главният прокурор трябва да бъде изслушан по този казус, каквото искане е внесено във ВСС?

 • Тази точка ще се обсъди. Предполагам, че главният прокурор ще каже мнението си по въпроса.

 • Какво се случи с одита във ВКС, назначен след пореден скандал в този съд?

 • Не мога да ви кажа. Знам само, че онзи ден май е постъпило ново писмо по този казус. На мен между другото много служители на ВКС, които подчертавам до този момент не съм познавал, ми се обаждат и се оплакват. Но обстановката във ВКС е много лоша като работна атмосфера. Това го чувам и от хора от администрацията и от съдии. И други членове на съвета, които контактуват с колеги магистрати от там казват, че толкова лоша обстановка не е имало никога в този съд.

 • Всъщност каква е целта на всички тези скандали?

 • Целта е атака срещу главния прокурор, инсталиране на удобни членове в новия ВСС и разклащане на политическата обстановка в страната с цел да няма стабилност в полза на тези, които в момента нямат достъп до властта.

 • Кои са те?

 • Тези, които изпаднаха зад брода на парламента. Които тръгнаха с големи лозунги и стигнаха до никъде. Това е кръгът „Капитал“ директно го казвам. Тези, които са в стенограмата „АРГОгейт“. Учудващ е за мен факта, че някой, който не влиза в парламента, казва, че прави кампания без пари, а от София до Бургас е осеяна с техни билбордове, най-вероятно дарение, и всеки ден е в медиите. И след като обиколи всички студия, за да внушава някакви неща на хората, те ти показват червен картон и ти деня след изборите, пак се появяваш в национален ефир и казваш: „този парламент не трябва да има дълъг живот“. На какво отгоре се прави това изказване. Какъв си ти? И това е целта е този парламент да няма дълъг живот, за да могат евентуално да се набутат в следващия и да бръкнат в кацата с мед. Всъщност когато си хвърли театрално оставката в парламента Христо Иванов не беше заради бройката на членовете в една от колегиите. Хвърли си оставката защото имаше един допълнителен параграф при измененията на Конституцията, в който се каза, че този състав на ВСС ще довърши мандата си. Целта на т.нар. реформа беше да се промени конструирането на съвета, след което да се излезе с тезата, че този съвет не е конструиран според Конституцията, да се разпусне. Тогава имаха силно влияние в законодателната и изпълнителната власт тези хора, да направят нов съвет с техни хора и да махнат главния прокурор и да овладеят изцяло съдебната власт. Затова излязоха после на съдебната палата. Не заради принципните реформи.

 • Как очаквате да се развият нещата?

 • За мен вече това е битка на държавата, в частност на прокуратурата като стожер на държавата, срещу олигархията. И сме изправени до Сталинград, зад нас е Волга. Затова сме лошите, защото не се даваме на олигархията. Надявам се да устоим.

 

ВИЗИТКА: 

Завършил е Висшия институт за подготовка на офицери и за научноизследователска дейност на МВР със специалност „Право” 

Завършил е и охрана на обществения ред и борба срещу престъпността 

Бил е следовател и ръководител на отделение в Столичната следствена служба 

Инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет 

Следовател в следствения отдел към Софийската градска прокуратура 

От 2012 г. член на ВСС 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).