Снимки

Десетки сигнали за бълхи, кърлежи и комари в панелните блокове и градинките са постъпили в общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“ във Варна, съобщи управителят му Антония Тончева. Обикновено масовото размножаване на паразитите е през лятото, но сега са подранили. Основната причина е, че на всеки 2 - 3 големи жилищни блока във Варна има по една добра душа, която храни бездомни и скитащи котки, които са основните развъдници и разпространители на бълхите. Това означава, че ако сега не вземем мерки, през юли ни очаква голямото им нашествие, прогнозира Тончева. Възможностите да ни налазят бълхи и да ги отнесем в дома си са големи, тъй като уличните котки спят под автомобилите ни на паркинга, влизат в жилищните блокове и са на детските площадки в междублоковите пространства. Най-застрашени са мазите в жилищните сгради без остъкления или незамрежени прозорци, гаражите и големите складове. Там обикновено се приютяват бездомните котки, като се получава биотоп (развъдник) на паразитите. Според специалистите, нашествието на бълхи е обичайно за лятото, но в голяма степен зависи и от поддържаната хигиена. Свързва се и с увеличената популация на мишките и плъховете. Доказано е, че бълхата може да пренася и разпространява бактерия на чумата и туларемията, ако е смукала кръв от болни плъхове. При ухапване от бълхи по кожата остават белези, които наподобяват пътечка и предизвикват силен сърбеж. Най-застрашени са меките части на тялото и крайниците, като често се стига до дерматити и алергии. Най-добрата предпазна мярка е поддържането на стриктна телесна хигиена и чистота в жилището. Добре е да се знае също, че бълхите бягат от вода и влажни терени. Третирането с препарати на обществените места във Варна се извършва от общинското специализирано предприятие „ДДД“. Пръсканията по мазите в панелните блокове и други жилища се извършва от частни фирми срещу заплащане.

Приключи и първият етап от борбата с кърлежите, като са обработени близо 800 дка в парковете, районите на училищата, детските ясли и градини, детските и спортни площадки. Повторната обработка ще започне през следващата седмица и отново ше е на площ от 800 дка. Графикът за пръсканията ще бъде обявен публично. Срещу комари във Варна са обработени 100 дка, предимно в района на Морската градина. Повторна обработка ще има в края на юни, когато ще се третират деретата, които са основните им биотопи (развъдници). 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

С над 1 млн.лева ще бъдат обезщетени собствениците на евтаназирани животни

С малко над един милион лева ще бъдат обезщетени собствениците на евтаназираните животни. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов. От тези средства 75% се предоставят на ЕК по възстановяване. Ще бъдат направени допълнителни искания за допустими разходи. Порожанов определи като незащитимо и популистко искането за 300 евро на овца.

Скок на акциза за бездимните цигари, наливната бирата – с бандерол

Скок на акциза за бездимните цигари и бандерол за наливната бира. Това предвиждат промените в закона за акцизите, които депутатите гласуваха на първо четене. Текстовете бяха гласувани със 101 гласа "за" и 63 "против", като зад предложенията застанаха депутатите от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, а БСП и ДПС бяха против.

Манолова: Вицепремиерът да си прочете закона!

"Аз не мога да си позволя да чакам да бъда канена, примерно, когато ДКЕВР вдига цената на тока. Мое законово право е да съм там, където трябва да защитя правото на гражданите. "Законът е над правилника, призовавам г-н Валери Симеонов да си прочете закона и да не го нарушава. Не е важно, че Мая Манолова е отстранена, важно е, че е отстранен представителят, защитникът на гражданите". Това заяви омбудсманът Мая Манолова по Нова ТВ по повод отстраняването й от заседанието на тристранката.