Центровете за спешна медицинска помощ пак ще извадят тефтерите, за да записват адресите за повикванията при пациенти. Линейките пък остават без GPS системи за проследяване на местоположението. Това стана ясно от изказване на заместник-министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Причината е изтеклият договор на Министерството на здравеопазването с „Консорциум електронно здравеопазване“, чийто срок беше до 22 юли, уточни той и допълни, че от въпросния консорциум са поискали да продължат работата по поддържането на системата с анекс между тях и ведомството. От МЗ обаче са отказали, защото според нормативната уредба това може да стане само при

извънредни обстоятелства

По смисъла на Закона за обществените поръчки не можем да работим с допълнително споразумение, трябва да бъде обявена обществена поръчка, каза още заместник-министър д-р Ненков. Оказва се, че за да няма прекъсване на електронното обслужване, такава е трябвало да бъде обявена още в края на март, когато ведомството беше оглавявано от служебния министър Илко Семерджиев. По думите на зам.-министър Ненков прекъсването на част от електронното обслужване в Спешна помощ няма да се отрази по никакъв начин на пациентите и на времето за пристигането на линейките. Между единния телефон 112 и центровете има вътрешна система. Освен това те разполагат и с радиовръзка. Проблем ще бъде единствено, че няма да излизат на екран адресите за повикванията, но системата за записване на ръка е отработена от години и за кратко хората ще се върнат към нея, коментира заместник-министър д-р Мирослав Ненков. Според него малко по-голям се очертавал

проблемът с GPS системите в линейките

без които ще останат до финализиране на новата поръчка всички спешни центрове в страната с изключение на този за София-град и област. Хубавото в случая е, че останалите центрове са по-малки, екипите също са по-малко и хората не знаят кой, кога и за къде е тръгнал, допълни той. По думите на запознати спешните лекари и сега ползват мобилни телефони, но не всякога на някои места в страната има връзка. Според зам.-министър Ненков това също не било проблем, тъй като линейките се движат бързо и мобилният телефон щял да попадне на сигнал и даде връзка за не повече от минута, ако я е изгубил за момент. Той обяви, че в обществената поръчка, която вече е обявена от новия екип на Министерството на здравеопазването, фигурира и изискване за паникбутони за всеки медик, работещ в спешен център. Така всеки лекар и фелдшер ще може да подаде сигнал на шофьора, който чака в колата, ако пациентът или близките му буйстват и го заплашват, каза още заместник-министър Ненков.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Трансплантираха част от гръбначен стълб за първи път в света

Италиански лекари са първите в света, които успешно са трансплантирали част от гръбначен стълб, съобщи болонския Институт по ортопедия "Рицоли". Екипът от лекарите, воден от Алесандро Гасбарини, в началото на септември е заменил четири прешлена на 77-годишен пациент, страдащ от хордом - рядък тумор, развиващ се в костите на черепа и гръбначния стълб.

Трансплантираха 4 органа на един човек наведнъж

Хирурзи от Торино извършиха за пръв път в Европа трансплантация на четири органа наведнъж върху един пациент. Става дума за двата бели дробове, за панкреас и за черен дроб, които са били присадени на 47 годишен мъж. Уникалната ооперация е извършена в престижната болница на т.нар. Град на здравето в „столицата“ на автомобилния концерн ФИАТ.