Всеки втори бежанец се крие в ТИР-а без знанието на шофьора. Това сочат данни на "Гранична полиция", които бяха оповестени днес.

През 2016 година над 300 мигранти, скрити в камиони, са се опитали безуспешно да минат нелегално през границата ни, съобщи главният комисар на МВР Георги Костов и уточни, че немалка част от тях са проникнали в каросериите на ТИР-овете незабелязано. Точният брой на спипаните бежанци на границата ни с Турция, опитали се да преминат браздата, натоварени в камиони, е 294. На изхода, на границата ни с Румъния пък са заловени 70 бежанци, обясни от своя страна зам.- директорът на „Гранична полиция“ Стоян Иванов. По думите му в около 50 % от случаите групите нелегални мигранти успявали да се качат в товарните автомобили без знанието на водача. Той обясни, че има няколко възможни варианти, като бежанците се промъквали при товаренето на митницата или по време на почивките.

Според Иванов с влошаването на времето се затруднява преминаването през пешеходните маршрути. От друга страна товарните автомобили давали възможност за качване на голям брой хора, в това число и деца. “Не са малко случаите на намерените мъртви или полузадушени нелегални мигранти. Част, от които за съжаление и деца“, добави той и обясни, че неприятностите за водачите в тези случаи също не са малко. Именно в тази връзка силовото ведомство и АЕБТРИ са подели кампания за информиране на водачите как да обезопасяват камионите си от незаконно проникване на мигранти. За тази цел са отпечатани половин милион брошури, които от 12 декември вече се разпространявят сред вподачите. 400 000 от тях са на български език, а останалите 100 000 на английски и турски език.

„Указанията имат практична насоченост“, увери пък Костов и уточни, че така ще се повиши и сигурността на шофьорите. Част от препоръките са водачите да присъстват при товаренето на камионите на митниците. Ако нямали такава възможност трябвало да ги проверяват преди да бъдат пломбирани от митничарите. Ако се налагало следвало дори да си запишат номера на пломбата, така че при всяка почива да проверяват за неговата цялост. Същото трябвало да правят и когато спрат за отдих на някой паркинг. Водачите се призовават да носят със себе си и допълнителни заключващи механизми. „Важното е тези напомняния да стигнат до всички, които имат отношение и могат да бъдат забъркани в превоз на нелегални мигранти“, коментира инж. Койчо Русев от Управителния съвет на АЕБТРИ. По думите му има и такива водачи, които са безотговорни и се включват умишлено в трафика на мигранти, но те били единици.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

Руската пропаганда с 3 стълба в България

Кремълският олигарх Малофеев прозира зад начинанията у нас, родни босове му помагат

  • Руският културен център вербува студенти и журналисти с рубли под формата на стипендии
  • „Русофобите“ от „Бивол“ в опасни връзки с Москва 

На 3 пилона е стъпила в България руската пропаганда. Те са положени в трите най-важни сфери за обществото – култура, бизнес и политика още в началото на Прехода. И именно благодарение на тях, макар привидно в началото на демократичните промени у нас да се сниши и да отстъпи позициите си, Кремъл продължава да плете мрежата си в страната и да облъчва публичното ни пространство с дезинформация, опорни точки и откровено лобистки проекти в своя полза.

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

МВР отчете повече катастрофи, целият личен състав е на пътя

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, увери вътрешният министър

До минимум ще се сведе времето за реакции при инциденти и нередности на пътя, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов след изнесено заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в ГД "Национална полиция".