Снимки

50% безвъзмездна помощ и безлихвени кредити ще получат общините, които решат да използват минералните находища на територията им. Това предвижда пилотен проект на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). „България е богата на ресурси, но се използват по-малко от 20% от тях. Амбицията ни е да раздвижим възможностите за оползотворяването на минералните води.“, заяви екоминистърът Ивелина Василева. За тази цел ведомството е заделило 3,5 млн. лв за подпомагане на общините, които решат да използват ефективно минералните находища. Половината от сумата, нужда за експлоатация на находищата ще бъде осигурена от Националния доверителен екофонд, а останалата общините трябва да набавят сами. Кметовете, които не разполагат с достатъчно общински средства могат да вземат заем. В този случай МОСВ ще покрие лихвите по кредита. Кандидатстването по програмата започва от 1-ви ноември и ще продължи до 16-ти декември. Кметовете трябва да изготвя план за какво ще използват минералната вода, какви приходи ще получат от това, в какво състояние са находищата и колко ще струва модернизацията им. „Водещ критерий при избора на общини ще бъде готовността им за модернизация, както и какви ще са приходите от използването на находището.“, обясни Василева. Според проучване на МОСВ сред 111 общини, довеждащата инфраструктура до минералните извори е амортизирана. Във Велинград пък имало дървен водопровод, строен в началото на миналия век.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Столична община след сигнал за отрова: Водата в София не е опасна

Разпространяваното съобщение в социалните мрежи не отговаря на истината, категорични са общинарите

Всички показатели за качество на питейната вода, доставяна на потребителите на територията на Столичната община, са в норма, по данни от лабораторните изследвания на “Софийска вода”.

Кв.

Вижте къде няма да има вода утре в София

Кв. "Димитър Миленков" ще остане временно без водоподаване

На 21 май 2018 г. (понеделник), във връзка с диагностика на уличен водопровод в кв. "Димитър Миленков", се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 16:00 часа на клиентите на "Софийска вода”, живеещи в района на: кв. "Димитър Миленков"

Посолството на Република България в Хавана е получило официална информация от кубинските власти

Няма българи сред жертвите в Куба

Посолството на Република България в Хавана е получило официална информация от кубинските власти

Посолството на Република България в Хавана е получило официална информация от кубинските власти, с която се потвърждава, че сред жертвите на самолетната катастрофа няма български граждани, съобщи пресслужбата на Министерството на външните работи.