Снимки

През последните няколко десетилетия са открити близо 3600 екзопланети - планети извън Слънчевата система. Заради потенциалната им значимост около оповестяването на подобни открития често се вдига доста шум, но в повечето случаи става дума за доста неуютни местенца – или ужасно горещи, или убийствено ледени – при всички случаи те едва ли отговарят на представата ни да срещнем познати за човешкия разсъдък форми на живот. Затова сега новината е сензационна - астрономи са открили седем планети с размерите на Земята около близка до Слънчевата система звезда. Три от тях я обикалят на такова разстояние, при което е възможно да има

 

течна вода на повърхността

 

а това увеличава вероятността там да има живот. Откритието бе съобщено на пресконференция в централата на НАСА във Вашингтон и публикувано в списание "Нейчър".

Звездата, известна като TRAPPIST-1, е част съзвездието Водолей и се намира на около 40 светлинни години от Земята. Седемте планети, обикалят TRAPPIST-1 на по-близки орбити в сравнение с разстоянието между Слънцето и най-близката до него планета, Меркурий. Тъй като обаче звездата е малка и студена - около една десета от размерите на Слънцето и наполовина по-студена от него - условията на планетите може би са достатъчно добри за наличие на вода и вероятно на живот. Учените коментират, че това са екзопланетите с най-големи шансове за живот, открити досега.

Една „година“ (завъртане около звездата) на планетата b продължава само ден и половина. Планетата h обикаля своето „Слънце“ за около 2-5 седмици.

През 2016 г. с помощта на наземен телескоп учените са открили три планети, които се въртят около тази звезда. След това те изследвали TRAPPIST-1 с помощта на космическия телескоп „Спитцър“ и открили още четири. На всички от тях може да има вода. „Това е истинска изненада“, заяви белгийският астроном Микел Жийон. Учените и преди това са откривали системи със седем планети, но никога досега те не са приличали толкова на Земята. Онова, което известно за планетите не е много. „Атмосферата им може да прилича на земната или тази на Венера, а може да се окаже съвсем друга“. Учените знаят само, че по размер те приличат на нашата. Завъртат се около своята звезда за период от ден и половина до 20 дни и се намират достатъчно близо до нея ако условно поставим TRAPPIST-1 на мястото на слънцето в Слънчевата система, всички планети

 

ще се окажат в орбитата на Меркурий

 

Планетите са разположени толкова близо една до друга, че от всяка от тях съседните се виждат, както се вижда Луната от Земята.

Вълнението около откритието е породено не само от необичайния му мащаб - седем екзопланети, орбитиращи около една звезда, както и че три от тях се намират в т. нар. обитаема зона, или от факта, че много от тях са с близки размери до Земята. Особено вълнуващо за научната общност е, че звездата ТРАППИСТ - 1, около която те орбитират, е "удобно" малка и бледа. Това означава, че изследващите планети телескопи няма да бъдат "заслепени", както в случаите с наблюдения на по-ярки звезди, и пред учените се откриват неподозирани възможности да изучават тези отдалечени светове, и най-важното - техните атмосфери.

Следващата изследователска фаза вече е в ход - търсенето на ключови газове като кислород и метан, благодарение на които специалистите ще добият представа за случващото се на повърхността.

Откриването на екзопланети неминуемо поражда надежди за намирането на извънземен живот. Вълнуващото около новооткритата планетна система е, че предоставя добри шансове за търсенето на такъв.

Шестте вътрешни планети в орбита около свръхстудената звезда джудже ТРАППИСТ-1 са със специфичен орбитален резонанс. Това означава, че за времето, необходимо за най-вътрешната от тях да направи осем обиколки около звездата, втората, третата и четвъртата планети се завъртат съответно пет, три и два пъти около нея. Това изглежда е резултат от ранните взаимодействия в еволюцията на планетната система.

Астрономите смятат, че ще бъде възможно атмосферните свойства на планетите да бъдат изучавани с помощта на телескопи. "Телескопът "Джеймс Уеб" - наследникът на "Хъбъл", ще може да открие "подписа" на озона, ако молекулата е налична в атмосферата на някои от тези планети. Подобна находка ще свидетелства за биологична активност на планетата", казва един от съавторите на изследването, Брис-Оливие Демори от университета на Берн, Швейцария.

Астрофизиците обаче предупреждават, че към подобни наблюдения от разстояние в търсенето на извънземен живот трябва да се подхожда изключително предпазливо. Част от свойствата на хладни звезди с ниска маса могат да "попарят" възможностите за възникването на такъв. Например, някои от въпросните звезди излъчват огромно количество радиация, способна да "стерилизира" повърхностите на намиращи се в близост до тях планети.

В добавка към това, обитаемата зона се намира по-близо до централната звезда и планетите получават необходимото количество топлина за поддържане на вода в течно състояние - една от

 

основните предпоставки

 

за възникването на живот. Подобна близост обаче поражда феномен, известен като синхронно въртене, характерен за Земята и Луната, в резултат на който планетите може да са обърнати винаги с една и съща страна към централната звезда. Така едната им част може да се окаже топла, а другата - студена.

Според някои специалисти ултравиолетовата светлина може да се окаже важна предпоставка за производството на химически съединения, които впоследствие да се свържат в биологически системи. Също така, ако живот възникне на тънещата в постоянен мрак страна на планета, той вероятно ще бъде защитен от радиационните "залпове".

Подобно на други наблюдавани досега свъхстудени джуджета, ТРАППИСТ-1 не се характеризира с голяма активност, отбелязват изследователите.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 протестираха в Лондон за 2 г. от референдума за Брекзит

Около 100 000 души излязоха днес по улиците на Лондон, за да протестират срещу излизането на Великобритания от Европейския съюз, точно две години след шокиращия резултат от референдума за Брекзит, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето (СНИМКИ)

Корабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация "Лайфлайн", цитирана от АФП. Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви, че иска да провери дали националността на кораба съответства на холандската му регистрация.