Изплува и четвърта оферта за изтребители за ВВС

Изплува и четвърта оферта за изтребители за ВВС

Имало е и четвърто предложение за доставка на изтребители за родните ВВС, освен офертите на Швеция за нов „Грипен“, на Италия за „Юрофайтър“ и на САЩ и Португалия за Ф-16 втора ръка. Това стана ясно по време на заседанието на специализираната комисия в НС, която проучва стъпките до момента по реализирането на проекта за придобиване на нов тип самолет за бойната ни авиация. Последната фаза приключи с доклад с класиране на първо място на „Грипен“ и отпадане на офертата за Ф-16 , разгледан в последните дни на служебния кабинет „Герджиков“. Преди това се появила новата оферта, която обаче така и не била взета предвид. „В периода февруари-март 2017 г. се водят разговори и постъпва предложение, не от Швеция, за доставка на България на новопроизведени други самолети, като производителят декларира, че се вписва във финансовата рамка. Три институции са сезирани за това ново предложение“, разкри председателят на парламентарната комисия Емил Христов по време на заседанието. И уточни, че знае за това от докладна на командира на ВВС ген. Цанко Стойков по въпроса с предложение до министъра на отбраната. Самият ген. Стойков беше изслушан от депутатите в комисията и уточни, че не му е известно да е била предприета някаква стъпка от институциите по повод новото предложение. „Твърдя, че това предложение е било удачно за България“, подчерта Христов, но отказа да даде подробности за какъв изтребител става въпрос и от коя държава, защото въпросът и документите по него били поверителни. Ген.Стойков също оцени офертата положително. „Друг е въпросът, че цялостният пакет излиза много извън финансовата рамка на проекта“, посочи обаче той. На това Христов апострофира, че по програма Foreign Military Sales могат да се водят много разговори. Така на практика той индиректно разкри, че предложението за новопроизведени изтребители е свързано със САЩ, тъй като въпросната програма е американска. Само преди месеци премиерът Бойко Борисов се застъпи за това, че е по-добре бъдещите самолети за ВВС да бъдат нови, а не втора ръка.

Дали ще има стъпки и разговори за включване в бъдеще на тази новопостъпила оферта все още не е ясно. Следващата сряда специализираната комисия ще излезе с доклад, в който ще обобщи работата си и ще предложи как да се действа оттук-нататък по проекта за придобиване на нов тип изтребител. "В никакъв случай не бива да има пълно рестартиране на процедурите и проекта", категоричен бе Христов. В същото време обаче коментира, че предложението на депутатите ще бъде за равнопоставеност на всички постъпили оферти, което предполага преговори в бъдеще да се водят с всички. Още повече, че отново бе потвърдено, че методиката, на база, на която е била направена класацията с извеждането на "Грипен" на първо място и отпадането на Ф-16 е направена в разрес с приетия от НС проект за инвестиционен разход. В нея след това сред задължителните критерии била добавена и схемата за плащане, на която съвместната оферта САЩ-Португалия не отговаря. Остава отворен и въпросът доколко валидна е била тази методика, след като в комисията не са установили да има министерски подпис, с който тя да е била одобрена. По време на заседанието днес стана ясно също, че в отговор на запитване САЩ и Португалия са уточнили, че в крайна сметка биха могли да се впишат в схемата за плащане, но това така и не било взето под внимание и офертата им била дисквалифицирана.

 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.