Снимки

Фабриката за фалшиви новини, изградена от олигархичния кръг „Агнешки главички“ на Командира, Иво Прокопиев, Цветан Василев, Гриша Ганчев, Огнян Донев и Сашо Дончев роди поредната си димка. Този път в ролята на черешово топче влезе флагманът на манифактурата за лъжи - „Капитал“, но пък целта е все една и съща: да се заметат следите от престъпленията на кръжеца. Новото е, че този път го правят с любезното съдействие на синдиците на КТБ, които са вкарани в ролята на източници на дезинформацията.

Изненадващата колаборация – засега неясно дали умишлена или не, между олигарсите и хората, призвани да съберат откраднатото от един от видните тартори на фабриката за фалшиви новини - Цветан Василев, е материал, изпълнен с неистини, чиято основна мишена отново е издателят ни Делян Пеевски. Според т. нар. статия синдиците на КТБ са внесли иск срещу 18 фирми, сред които и „Балканска медийна компания“ (бел.р. дружеството в настоящия момент е собственост на Делян Пеевски) заради въображаеми 600 000 лева, уж дължими от фирмата към един от маститите длъжници на КТБ - „Глобал юниън“. Въображаеми, защото „Балканска медийна компания“ има удостоверение от БНБ, както и от КТБ, че към юни 2015 г. - т.е. година след поставянето на фалирания трезор под спецнадзора на Централната банка, дължи 0.00 лева на трезора. Елементарна справка във финансовия отчет на компанията показва и друго – че фирмата не дължи и лев на други компании и кредитни институции. Нито към 2015, нито към 2014 г.

Факсимиле от финансовия отчет на Балканска медийна компания за 2015 г., в който фигурират и данните за 2014 г. Документът е публично достъпен, но от Капитал явно са решили, че не им е удобен.

Въпросният отчет е достъпен публично в Търговския регистър на страната, който „Капитал“ редовно декларира, че уж ползва. В конкретния случай обаче или е пропуснал да направи проверката или – по-скоро, информацията не е била удобна за целите на клеветата. Въпросът е защо поне синдиците не са направили тази справка. Потърсени за коментар защо е заведен иск срещу Балканска медийна компания при положение, че тя не дължи и стотинка нито на КТБ, нито на фирми, теглили кредити от трезора, те буквално потънаха в мълчание. „Нищо не мога да ви кажа. Те са толкова много дела. Не мога да говоря, в среща съм. Обадете ми се евентуално утре следобед“, заяви единият от тях - Ангел Донов. На същия въпрос пиарът на КТБ Александър Кацаров отговори, че „юристите на банката така са били преценили“. И докато се чудим доколко компетентни са въпросните юристи, далеч не е удивителна целта на цялата гигантска манипулация, направена от „Капитал“. В конкретния случай става въпрос за елементарно замитане на следи чрез насочване на вниманието и хвърляне на димки към странично лице – вечния враг на Фабриката за фалшиви новини. Схемата е добре позната от пропагандните принципи, наложени от манипулатор №1 на Третия райх - Гьобелс.

Справка – отново елементарна, в регистрите показва, че управител на въпросната фирма „Глобал юниън“ е лицето Любомир Капитански, който в различен период от време е фигурирал или продължава да фигурира в управата на още неколцина дружества, теглили кредити за десетки милиони от КТБ. Самата фирма пък е собственост на „Кен трейд“ - една от основните компании-бушони, ползвани от банкера-беглец Цветан Василев в схемите му за източване на 4 милиарда лева от трезора. А в публичното пространство Капитански се свързва както с Василев, така и с момчето му за мокри поръчки Гриша Ганчев. Все очебийни следи, които от „Капитал“ услужливо пропускат. По простата причина, че не са удобни за поредната ария на клеветата, изпълнена от Фабриката за замитане на следите на олигарсите.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Директор в US фирмата BGR Government Affairs: Ние защитаваме интересите на Пеевски

В понеделник Огнян Стефанов – агент Академик, сътвори поредната фалшива новина по адрес на депутата и наш издател Делян Пеевски, като в списвания от него сайт „Фрогнюз“ манипулативно се твърдеше, че министър Николина Ангелкова отишла в САЩ да ходатайства за Пеевски по измислената жалба, която БГ Мадоф Цветан Василев внесе срещу него по закона „Магнитски“. Според агента от ДС Ангелкова била платила „1 млн. долара да спасява Пеевски в САЩ“.

Порой с фалшиви новини срещу Пеевски

Депутатът и наш издател Делян Пеевски продължава да е обект на фалшиви новини по всевъзможни теми, като името му се намесва без никаква причина и дори елементарна логика във всички актуални теми само и само да се поддържа ежедневния норматив от манипулации по негов адрес. Пореден пример дават от сателитния на кръга „Капитал“ сайт „Офнюз“ в манипулативно поднесения уж „шегаджийски“ обзор на реакциите от пороя, който се изля в София в понеделник.