Снимки

Изпаднал в безсъзнание космонавт по време на космическа разходка, може да отлети в дълбокия космос, без да има как да се върне на кораба, както и никои не би могъл да го достигне. За да се предотврати това, инженерната фирма Charles Draper Laboratory е патентовала автоматична спасителна система, която позволява на пострадал или дезориентиран космонавт да се върне безопасно до космическия кораб с натискането на бутон.

Запознатите с научно фантастичните филми познават сценария при който космонавт на космическа разходка, поради злополука или невнимание, отплава в безкрайния космос. За щастие, в реалността това не се е случвало, тъй като НАСА повече от половин век разработва различни системи за тяга, които да помогнат на космонавтите да се спасят при авария.

Стандартната система е наричана Simplified Aid For EVA Rescue (SAFER). Това е прост U-образен модул, който се захваща за раницата поддържаща живота на космонавта. Голяма кутия на дъното съдържа бутилка с азот под налягане и има малки тласкачи. В случай че не може да се хване или не е вързан по време на космическа разходка, контролно устройство на гърдите позволява на космонавта безопасно да се върне обратно до кораба.


Проблемът с тази система е, че не е от полза ако космонавтът е в безсъзнание, объркан, не се чувства добре или е заслепен. За да се справи с това, Charles Draper Laboratory е разработил система, която действа като системата за автоматично връщане при някои от най-модерните дронове, където с натискането на бутон или при отслабване на батерията дрона се връща там от където е излетял.

Финансираната от НАСА нова система е подобна, но тъй като няма GPS в космоса, може да бъде конфигурирана да работи по няколко различни начина. Нейните сензори могат да засекат движение, ускорение или промяна в позицията спрямо установено местоположение, като например космически кораб и след като с активирана от астронавта или дистанционно от друг член на екипажа или контрола на мисията, навигационният модул може да използва визуално подпомогната навигация или система за следене на звездите за изчисляване на начина за придвижване на космонавта в зависимост от крайния дизайн на системата. Системата взема предвид времето, консумацията на кислород и изискванията за безопасност и свободно пространство, за да изчисли траекторията, по която ще върне безопасно космонавта, използвайки устройството SAFER.

Според патента, системата може да извърши самото спасяване, като поеме контрола върху тласкачите или да предостави на космонавта визуални, слухови и сензорни знаци, използвайки сензорите и дисплея на скафандъра. Системата може да бъде програмирана и да се справя с редица очаквани ситуации и да действа по съответния начин.
Драпер казва, че технологията може да намери и приложения на Земята, като помага на пожарникари, парашутисти и водолази при дезориентация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Най-големият строителен 3D принтер в света

S-500 може да изгражда 26 етажни структури

Руска компания представи най-големия строителен 3D принтер в света, способен да отпечата шест етажа сграда, преди да реагират местните власти. Принтерът S-500 е разработка на строителната групата АТМ - СПЕЦАВИА.

BlackFly излита вертикално и без разрешително

НЛО или лично въздушно превозно средство

BlackFly излита вертикално и без разрешително

Авиационната компания Opener Inc. представи новия си едноместен самолет BlackFly, който е Персонално въздушно превозно средство (Personal Aerial Vehicle) и първият в света ултра лек, изцяло електрически самолет с вертикално излитане и кацане (VTOL).