Канете: ЕК ще подкрепи газовия хъб „Балкан“ и с пари

Канете: ЕК ще подкрепи газовия хъб „Балкан“ и с пари

Европейската комисия ще подкрепи всички усилия на България за изграждане на газовия хъб „Балкан“, включително с пари. Това каза европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете след срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Газовият хъб ще стане реалност, категоричен беше Канете.

По думите на еврокомисаря страната ни има силен потенциал да се превърне в лидер със създаването на европейски Балкански хъб. Канете подчерта, че сред предимствата на България е много добре развитата газова инфраструктура, наличието на газово хранилище, както и това, че правителството, заедно с ЕК е направило всичко необходимо за изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Румъния и Сърбия. „България е ключова държава в европейската енергийна система, а също така в Централна и Източна Европа. Затова съм изключително доволен от работата, и нещата които свършихме от миналата година насам”, добави Канете.

Еврокомисарят подчерта още, че ЕК не изключва Русия като един от източниците за захранване на хъба. „Този хъб ще даде възможност за ползване на различни източници на газ, включително и руски. Основната цел е диверсифициране на източниците на газ, на трасетата и доставчиците“, каза той.

"Ключовата дума в изказването на комисар Калете е „доверие. Преди година нямаше доверие – тогава се опитваха да излъжат ЕК и нищо не се получаваше", заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов. По отношение на газовия хъб той подчерта, че преди година много хора са се съмнявали, че тази идея може да се реализира, а сега тя се е превърнала в европейски проект. "Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е направено срещу Русия – руският газ е добре дошъл. Всичко, което ние изграждаме, то прави пазар, защото когато се прави само в една посока – това не е пазар. Брюксел застава зад нас включително и с финансиране на интерконекторите", допълни премиерът. И заключи, че за радост страната ни е определена като незаобиколим фактор на европейския енергиен пазар.

 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.