500 лв. трета пенсия, ако  внасяме стотарка на месец

Така си гарантираме 75 бона, когато навършим 65 г.

500 лв. трета пенсия, ако внасяме стотарка на месец

615 хил. българи депозират пари в доброволните каси

Почти 500 лева можем да си подсигурим за т.нар. трета пенсия, ако докато работим, внасяме по стотарка на месец в доброволен пенсионен фонд, показват изчисления на „Монитор". Предимството е за онези, които започват да заделят средства по-отрано – почти веднага след като започнат първата си работа.
Онлайн калкулатори изчисляват, че със 100 лв. на месец, трупани в продължение на 35 години, може да се докарат над 70 хил. лв., с които да се осигури допълнителна пенсия извън тази от Националния осигурителен институт (НОИ) и универсалния пенсионен фонд.
Специализираните калкулатори, които са достъпни на сайтовете на всички дружества, предлагащи допълнително пенсионно осигуряване, дават възможност на
човек сам да изчисли каква обща пенсия  би искал
да получава
и какви месечни вноски трябва да заделя, за да си осигури старините.
Точно каква пенсия от доброволния пенсионен фонд ще получи осигуреният зависи от това кога започва да прави вноски и колко дълго, в какъв размер са и каква е доходността.
Изчисленията показват, че ако сте на 30 години в момента и всеки месец внасяте по 100 лв., след 65-ата си годишнина ще имате около 75 бона. Освен това имате и възможност да изберете как да получавате парите си - дали накуп, разсрочено или комбинирано, т.е. част от сумата я получавате веднага след като спрете да работите, а останалите пари всеки месец в избран период от вас.
Калкулаторите смятат и размера на парите, които трябва да давате всеки месец при посочване на желаната пенсия. Така например ако желаете да получавате по хилядарка всеки месец за период от 10 години, ще трябва да внасяте по 90 лв. докато станете на 60. Това обаче важи, ако в момента сте на 20,
за 30 годишните сумата скача
на 150 лв.
а за 40 – на 288 лв.
Лицата, които се осигуряват за трета пенсия - в доброволните пенсионни фондове, са натрупали средно по 1698,96 лева. Това сочат данните на фондовете, обявени от Комисията за финансов надзор (КФН). Информацията е получена на база на финансовите отчети и справки, представени от пенсионноосигурителните дружества в КФН.
За този вид пенсия са помислили 614,8 хил. наши сънародници, като отново се отчита ръст от 2 на сто.
Нетните активи в този фонд се повишават с 16%
към края на миналата година до 1,055 млрд. лв. Брутните постъпления от осигурителни вноски също отчитат ръст – с 40% до 138,98 млн. лв. при среден размер на месечните постъпления от осигурителни вноски от 109,65 лв. на лице.
Според Никола Абаджи-ев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, профилът на хората, предпочитащи да съхранят парите си в пенсионен фонд, показва, че по-голямата част от клиентите са на възраст около 40-45 години. Все повече са и хората със средни доходи, като се увеличава и делът на работодателите, които внасят доброволни вноски на своите служители.

Експерт : Осигурителните  вноски трябва да се увеличат

Осигурителните вноски трябва да бъдат увеличени, за да се гарантират стабилност на системата и добри пенсии. Това коментира директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, който е и бивш социален министър.
По думите му в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите не се търсят механизми за промяна на начина на финансиране на пенсионната система, което означава, че и през следващите години пенсиите ще останат ниски.
"Пенсионният модел ще издържи. Няма рискове за изплащането на пенсиите. Но тази стабилност има цена – ниските пенсии. Ако искаме да има осезаемо увеличаване на пенсиите, трябва да продължим онези неща, които никой политик не иска да изговаря – увеличаването на пенсионната възраст и увеличаването на тежестта на осигурителните вноски", каза специалистът пред БНР.
Бившият социален министър посочи, че е привърженик на идеята за по-добро качество на живот чрез по-дълъг трудов път и "реалистични осигуровки". Намаляването на осигуровките през годините, съчетано с високата безработица, е довело до дефицита в бюджета на НОИ, заради който се налага и помощ от държавния бюджет, обясни той.
По думите му в социалната сфера има такъв закон – колкото време се движиш в едната посока, поне толкова време трябва да се движиш обратно, за да компенсираш. Според него в следващите поне 10-15 години трябва да бъде създаден механизъм за поетапно нарастване на размера на осигуровката. Това може да бъде спестено само ако имаме нова политика по доходите.
"Тогава, дори и да запазим днешния размер на осигуровките, когато доходите на хората са по-високи, и приходите в НОИ ще се увеличават", обясни Нейков.

2,8 млрд. лева натрупани в Сребърния фонд

Малко над 2,789 млрд. лв. общо има в Сребърния фонд, става ясно от отчетните данни на Министерството на финансите, публикувани на сайта на ведомството. От тази сума 2,785 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в Българската народна банка (БНБ) с решения на Управителния съвет на фонда.
Трансферираните през февруари средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии" в ДОО са в размер на 2,03 млн. лв.
Както през последните няколко години, така и към края на февруари 2018 г. парите за пенсии са с нулева доходност. Консервативната инвестиционна политика, с която се управлява фондът, обаче осигурява постигането на положителна реална доходност, т.е. на доходност, надхвърляща темпа на инфлация за определен период.
От създаването си през 2008 г. до настоящия момент акумулираният ресурс на фонда се намира в отделна сметка в Българската народна банка. По този начин фондът представлява част от международните валутни резерви на страната и се управлява съгласно Закона за БНБ, което гарантира, че принципите на надеждност, ликвидност и диверсификация са спазени по всяко време. Казано иначе, Централната банка управлява парите при минимално възможен инвестиционен риск, което при равни други условия съответства на относително по-ниско ниво на доходност в сравнение с частните институционални инвеститори.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.