Снимки

* Всеки трети чужденец идва в столицата заради културно-историческите обекти

* Обозначават на английски музеи и галерии преди председателството на ЕС

* По време на Sofia Restaurant Week ще се проведе празник на розовия домат

 

- Г-н Маринов, колко туристи са посетили София от началото на годината?

- От началото на 2017 г. до 20 юни 630 635 българи и чужденци са посетили столицата. В сравнение със същия период на миналата година отчитаме 16,5% по-висока посещаемост. За това време в София са реализирани над 1,1 млн. нощувки, като тук ръстът е от 20,6%. Интересното е, че има разместване при пазарите, генериращи най-голям брой чуждестранни туристи. На първо място е Италия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, САЩ, Турция, Франция, Испания и Румъния. В общественото пространство преобладава мнението, че тези ръстове се дължат на нискотарифните самолетни компании, които започнаха да изпълняват полети от летище София, но има и други фактори. Впечатление прави, че продължава увеличението на туристи от съседните страни, които пътуват с кола или автобус. За първите шест месеца на годината 30% повече сърби са ни посетили. Повишаване на интереса има и от Румъния и Гърция, съответно с 12% и 18% в сравнение със същия период миналата година. Друго нещо, което трябва да отбележим е, че 70% от гостите на София не идват еднократно. Това говори за удовлетвореност и интерес към забележителностите на града. Цифрите показват, че не само евтините самолети билети покачват интереса към града. Не трябва да се омаловажава добрата транспортна достъпност, откриването на нови обекти и преживяванията, които предлага София.

- Може ли да се открои една причина, заради която чужденците избират да прекарат свободното си време в София?

- Преди време направихме едно проучване, което показа, че 30% от чужденците идват заради културно-исторически туризъм. На второ място и при чужденци, и при българи са деловите пътувания – 20 на сто. 64% от хората на средна и по-висока възраст са мотивирани да дойдат в града заради културните забележителности, като 52% от тях пътуват организирано. Младите хора идват заради развлеченията и възможността да пазаруват. Сред гостите на София обаче категорично доминират неорганизираните посетители – 75%. Радостното е, че в последните години все повече български туроператори, които основно се занимаваха с изходящ туризъм започнаха да организират и вътрешни екскурзии. При обиколки из страната големите туроператори, които оперират основно по морето, също започнаха да включват София в своите програми.

- Какви въпроси най-често задават гостите на града в туристическите информационни центрове на Столичната община?

- Много зависи от държавата, от която пристигат, и мотива им за посещение. Основно се интересуват от обектите, които могат да посетят и какво значение имат те за България, работното им време и цената. Хората, които искат да посетят Витоша, често питат за транспортната достъпност и какво могат да видят. Питания има и за историческите дестинациите около София, които могат да бъдат посетени в рамките на ден. Например интерес се наблюдава към Рилския манастир и Копривщица.

- Какви приходи са постъпили в общината от туризъм за 2016 г.?

От туристическия данък, които заплащат лицата, които нощуват в местата за настаняване, са събрани 1 795 750 лв., което представлява увеличение от 12,7% спрямо 2015 г. Това са преките приходи от туризъм. Вече непреките са свързани с другите данъци, които всяка икономическа дейност дължи. Не знам доколко е изненадващо, но водещите хотели, търсени от туристите са от високите класове – 4 и 5 звезди.

- Възложители сте на стратегия за развитие на столичния туризъм 2017-2030 г., която бе приета от транспортната комисия в общинския съвет. Кои са основните акценти в нея?

- Тепърва предстоят обсъжданията по нея. Тя вече е достъпна на сайта на Столичната община и с нея могат да се запознаят всички желаещи. Ще се радваме, ако има интерес към стратегията от гражданите, туроператорите и научните среди, които да изпратят своите препоръки и забележки. Това е един обемен документ, като екипът, които работи по него, са водещи преподаватели и хора от бизнеса, занимаващи се с туризъм. Постарали сме се това да не бъде учебник на тема „Що е то туризъм и има ли почва у нас“, а да направим един анализ на ресурсите на София, на туристическия продукт, пазарите и профила на туристите. В стратегията е определена визията, стратегическите цели за развитието на туризма. Към нея в момента се разработва планът за действие и бюджетната рамка. Предвиждаме всяка година да бъде правен отчет за нейното изпълнение, който да бъде внасян пред общинския съвет за одобрение.

- През следващата година България ще поеме председателството на Съвета на ЕС. Колко делегати очаквате?

- По време на цялото председателство над 22 хил. делегати ще посетят София. Някои еднократно, други по няколко пъти, което ще има отражение за туризма. Друга пряка полза от председателството, освен популяризирането на града и неговите възможности, инвестициите, които ще бъдат направени в транспортната инфраструктура, ще бъде възможността за конгресен туризъм след приключване на ремонта на НДК. В момента работим за по-доброто обозначаване на музеи, галерии и туристически обекти и маршрути в централната градска част. Те ще бъдат маркирани на български и английски език.

- През септември предстои третото издание на Sofia Restaurant Week. Предвиждате ли нещо ново във фестивала?

- За първи път тази година в него ще се включват 30 заведения, като цената от 25 лв. на тристепенно меню ще бъде запазена. Фестивалът ще се проведе от 10 до 16 септември. Всеки от ресторантите, които столичани и гостите на града ще могат да посетят, притежава уникална атмосфера и е подбран след внимателна селекция. Критериите са свързани с качеството на храната и обслужването, интериора и наличието на приятна градина, както и заради изключителното кулинарно преживяване, което предлагат. За първи път на 16 септември ще се проведе и празник на розовия домат. Той ще бъде под формата на фермерски пазар, който ще събере производители, доставчици, консуматори и ресторантьори.

- България за първи път ще вземе участие и в международното изложение World Tourism UNESCO. Разкажете за него!

- Това е единственото изложение в света за обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за движимо и недвижимо културно наследство. Тази година ще се проведе от 22 до 24 септември в Сиена, Италия и ние ще вземем участие. Инициативата за участие е на Столичната община и идеята е българските общини да се представят на общ щанд със своето културно богатство, под егидата на ЮНЕСКО. Престижното туристическо мероприятие цели популяризиране на обектите по света и фокус към специалните места, защитени от международната организация за благото на човечеството. В момента работим за издаването на списание, в което ще включим всички обекти в България, които са включени в списъка на ЮНЕСКО. Имаме амбицията да се представим подобаващо. Предприехме тази инициатива, защото на територията на София и около нея има няколко обекта, които са в списъка на организацията - Боянската църква, Рилския манастир, Бистришките баби, Сурва в Перник и Чипровските килими. Всички колеги, на чиято територия има такива обекти, са поканени да присъстват и физически, не само с рекламни материали.

 

Визитка:

Иво Маринов е директор на общинското предприятие „Туризъм“ към Столичната община. Роден е през 1963 г. в София. През 1983 г. завършва Френския лицей „Пиер и Мари Кюри” в Алжир със специалност „Социални и икономически науки”. През 1990 г. се дипломира в Икономическия университет - Варна като магистър по „Икономика и организация на международния туризъм”. Преминал е обучения и специализации по туристически маркетинг и мениджмънт, подготовка на стратегии за развитие и формиране на политики в сферата на туризма в САЩ, Дания и Япония. Работил е в Комитета по туризъм към Министерския съвет, Министерството на търговията и туризма, Министерството на културата и Държавната агенция по туризъм. Заема поста зам.-министър на туризма в кабинета „Борисов” през 2009 г.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.