Д-р Емилия Йорданова, специалист УНГ: Резките температурни промени обострят синузита

Д-р Емилия Йорданова, специалист УНГ: Резките температурни промени обострят синузита

 

- Д-р Йорданова, какво всъщност представлява синузитът?

 • - Това е възпаление на околоносните кухини - синусите. Причинителите за това състояние пък съответно могат да бъдат вирусни, бактериални, гъбични или алергени. Но това е само в началото, впоследствие инфекцията може да премине в бактериална. Синузитът може да е остър и хроничен. Когато една хрема продължава повече от 7-10 дни, вече говорим за синузит. Острите състояния са като нож с две остриета, защото не винаги човек може да ги диагностицира. Симптомите продължават между 4-8 седмици и не са ясно изразени.

 • - Кои може да са причините за появата на едно такова възпаление?

 • - Достатъчно основание за това е един отслабен имунитет. Преди години се смяташе, че децата не могат да развият синузит, но в практиката си съм имала 5-годишен пациент с такава диагноза. Знаете, че малчуганите, които посещават детски заведения, са уязвими, тъй като там има предпоставка за появата на различни инфекции. Тези, които са с по-слаба имунна защита, се разболяват повече. Става дума за оток на лигавицата, условия за задръжка на секрет и впоследствие се развива бактериална инфекция. Това може да провокира появата на синузит. Същото се отнася и за по-възрастните пациенти - тези над 60 години и които са след химиотерапия. Друга причина за появата на синузит е изкривената носна преграда, която създава условия за оток. Секретите не могат да се стичат и това е предпоставка за инфекция. Затова секретът трябва да се разводни, да преодолее гравитацията, за да излезе навън. Третата сливица също пречи да се оттича секрет, както и травмата в областта на лицето, чуждото тяло в носа, което е често срещано при децата. Причина за появата на синузит може да са и грануломи на последните зъби на горната редица. Виждала съм пациенти в недобро общо състояние, с лош дъх и температура, като впоследствие се появява гной на венеца. Това е заради тежка пародонтоза и на мястото до венеца се образуват кисти. А в същото време подът на синуса е там, където се намира таванът на зъбите. Така инфекциите се разпространяват нагоре към костта и тогава излиза гной през венеца. Това също провокира появата на синузит, както и носенето на протези, които травмират.

 • - Влияят ли резките промени в температурата, каквито наблюдаваме сега и по време на есенния сезон?

 • - Да, резките температурни промени влияят. Колкото и да е странно, но при -20 градуса нямаме толкова случаи на синузити, както когато времето рязко се променя от топло на студено. Пътуването със самолет също не се отразява добре на пациентите заради рязката промяна в налягането. Това са т. нар. баросинузити.

 • - Помагат ли капките за нос или трябва да внимаваме с тях?

- Трябва да внимаваме с тях. Става дума за зависимост, подобна на тази към наркотиците. Пациентите привикват към тях. Носят си ги дори в джоба на сакото, защото непрекъснато изпитват необходимостта да си капят, за да си отпушат носа. Те свиват носната лигавица и уж подобряват нощното дишане, но за кратко. След това имат обратен ефект, защото се уврежда носната лигавица, което е необратимо. Това може да доведе до атрофични ринити и до синузит. Такива състояния се повлияват много трудно от терапията.

 • - Какви са точно симптомите при синузит и кога трябва да потърсим лекар?

 • - Обикновено такива пациенти изпитват главоболие, най-вече сутрин. Болката се увеличава, когато главата се наведе. Изпитват тежест, отпадналост, имат хрема, която продължава повече от 10 дни. Не е задължително секретът да бъде гноен, може да е бял и гъст. По лицето пък е възможно да се появи оток и то изцяло да се промени. Трябва да имате предвид, че ушите ви може да заглъхнат и дори да се появи болка, а тези симптоми често се пренебрегват. Много често в такива случаи се дава антибиотик, тогава жълтият гноен секрет става бял и си остава вътре. Достатъчно е само имунитетът ви да падне и болката да се появи отново. Затова основното правило е да се евакуира натрупаният секрет. Поставяйки правилната диагноза, провеждаме и насочено лечение. При децата особено трябва да се огледа и третата сливица, тъпанчевите мембрани и да се види дали няма течност зад тях.

 • - Тогава каква е терапията и до какви усложнения може да доведе едно самолечение в къщи или неправилно поставена диагноза?

 • - Трябва да се вземе секрет за микробиология, за да се определи причинителят. Другото нещо е да се предпише антибиотик, който може да преминава през костта и да действа там на място. Преди много години се правеха пункции, но те са много болезнени, затова сега се опитваме да овладеем възпалението с дренажи. Те помагат оттичането на секрета. Положителното при този метод е, че се понася добре и от деца. Когато обаче има хроничен процес, изкривена носна преграда, се прибягва до хирургия. Какво може да се случи, ако човек се лекува в къщи? На първо място може да се увреди окото. То се затваря, става червено и пациентът изпитва силна болка. Тъй като това е инфекция, разположена в главата, може да се увреди дори мозъкът и неговите обвивки. Виждала съм в практиката си пациент от София с фронтален синузит, който е предизвикал абцес на мозъка. Причината беше, че бе лекуван от съпругата си в къщи. Затова превенцията е изключително важна. Алергичните състояния трябва да бъдат държани под контрол, да се избягват алергени и цигарен дим и да повишим здравната култура на обществото.

 •  
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.