Снимки

Плавно повишаване на лихвените проценти по кредитите се очаква в следващите години. Това съобщи Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България (АББ). Според него не е изключено в края на тази година и в началото на 2018 г. тренда за понижаване на лихвите да се обърне и процентите да тръгнат нагоре вместо надолу, както до момента.

Както „Монитор“ вече писа, по данни на Българската народна банка (БНБ) годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските кредити в лева, в който освен лихвата се включват и всички такси, комисиони и разходи за сметка на клиента, падна с 1,04% през февруари. На годишна база отчетеното понижение бе в размер на 1,31%

През миналия месец ГПР по жилищните кредити в лева пък падна на 11 месечно дъно. Така от февруари 2016 г. до януари 2017 г. БНБ отчете спад от 1,03%.

„Едно от най-разумните неща е всеки, който дългосрочно планира да се обвърже с какъвто и да било ангажимент, да си остави резерви в разчетите.

Все пак говорим за кредити за над 30 години“, заяви Андронов.

Той допълни, че интересът към кредитите с фиксиран лихвен процент намалява. Повечето хора предпочитали да теглят такива заеми, при които лихвата е променяща се, особено сега, когато цената на кредите непрекъснато пада.

„Точно това ме притеснява, защото гледат следващия месец и година, а не обръщат внимание дългосрочно във времето. Ако залагаш на сегашните лихви, ползите са само в близко време, но в бъдеще не си защитен“, поясни председателят на асоциацията.

Андронов предупреди, че не трябва просто да подписваме договори, а и да четем и слушаме внимателно какво ни казват по време на отпускане на кредита. Въпреки това родните трезори няма да променят начина, по който ще оценяват кредитоспособността на клиентите си.

По отношение на лихвите по депозитите от асоциацията казаха, че лихвените проценти в близкото бъдеще ще останат на сегашните си нива. „Вероятно е възможно още известна корекция надолу, но в средносрочен план ще има стабилизация на тези нива бе категоричен Андронов като добави, че в по-дълъг период от време лихвите по влоговете ще зависят основно от решенията на Европейската централна банка и Федералния резерв.

Събраните такси са почти същите, както през 2015 г., а събраните лихви от кредити са 10 пъти по-малко.

Експертите казаха още, че част от печалбата на банките за 2016 г. е резултат от еднократен ефект и в действителност растежът за миналата година може да се счита за по-малък от оповестения 1,262 млрд. лв.

За миналата година пък нетния доход от такси и комисионни е бил 921 млн. лв. и се отчита ръст от 3,5% спрямо 7,4 на сто увеличение през 2015 г.

Също така трезорите са намалили в значителен размер разходите си за издръжка – с цели 263 млн. лв., както и парите които са дали за обезценки – с 22% спрямо 2015 г.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Професии изчезват в следващите 20 години, заменят ги други

В близките 20 години ще изчезнат професии - фармацевт-продавач, рецепционист, тексиметров шофьор, барман и др. В същото време ще се търсят специалисти в нови области като - универсален техник, дигитален ключар, геймификатор, консултант по роботите, телехирург. Това прогнозира проф. Велизара Пенчева председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев" , съобщи Дарик. Темата на дебата във Видин бе „Пригодност за заетост на завършилите висше образование" .

Данък „Градушка“ вдига цените на застраховките

Нов данък "Градушка" ще вдигне цените на най-масовите застраховки, предупреждават застрахователи. Повод за това е законопроект, който предвижда процент от имуществените полици, да отива във фонд за борба с градушките в цялата страна. Защитата от градушки ще струва на фермерите 13,5 млн. лева, а на застрахователите - 6 млн. лева годишно Това се вижда от разчетите към проекта на закона за превенция от неблагоприятни климатични събития в земеделието.