Чужди компании усилено търсят офиси

Наемат ги на зелено

Чужди компании усилено търсят офиси

Предпочитат по-големи площи

Чужди компании усилено търсят да наемат офиси у нас, научи „Монитор”. „Немалко от тях дори подписват предварителни договори за непостроени още площи, които ще бъдат пуснати в експлоатация догодина и през 2017 г.”, съобщи Михаела Лашова шеф на Forton и добави, че това е най-новата тенденция на пазара. Според нея от началото на годината на пазара на офиси в столицата има сериозно раздвижване.

„Търсенето е по-голямо, а предлагането е ограничено”, обяснява тя. „Интересът е

 

от страна на високотехнологични компании,

 

които или в момента влизат у нас или разширяват дейността си в България. Преди време търсенето бе главно в рамките на 600-800 квадрата. Сега заявките са за много по-големи площи стигащи и 3-4 хил. кв. м”, поясни тя.

Според Верка Петкова мениджър в Colliers от началото на годината пазарът в сегмента се развива добре и много наематели се преместиха в други по-големи офиси. „От друга страна обаче по-малко нови площи излязоха на пазара”, обясни тя. „Позитивното е, че у нас влязоха директно и много чужди компании. Очакваме догодина предлагането да не се увеличи много. Ще бъдат пуснати няколко офис сгради, но те са средни по размер. Едва през 2017 г. на пазара ще излязат много нови по-големи проекти”, добави тя. Петкова прогнозира още, че догодина вероятно ще има лек застой на търсенето от страна на старите наематели, като целта им е да изчакат пускането на големите проекти в по-следващата година.

Михаела Лашова от Forton очаква

 

и догодина пазарът да върви нагоре.

 

„Има възможност за над 100 хил. квадрата потенциални сделки. В същото време в петнайсетината най-търсени сгради в София свободните площи са под 4%”, поясни тя.

От Bulgarian properties определят пазара в сегмента като динамичен и оптимистичен. „Въпреки че има стабилен интерес към площи над 1000 кв. м, се забелязва голямо активизиране на търсенето между 200-400 кв. м”, уточнява Димитър Георгиев. „Това са предимно стартиращи компании от различни страни в Европа. Немалко от тях са регистрирани в балтийските страни и започват бизнес в България. Не липсва търсене и от разрастващи се български дружества”, добави той. По думите му повечето от тях в IT и финансовата сфера, както и такива, които се занимават с търговия на борсови пазари и като цяло опериращи във високите технологии и услугите. Стабилно търсенето и от аутсорсинг компании.

От Bulgarian properties уточняват, че месечните наеми на офисите от клас „А” са в диапазона 10-12 евро/кв. м.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.