Снимки

Вече можем безплатно да проверим какви акции, облигации и дялове притежаваме, както и в кое дружество са активите ни, на сайта на Централния депозитар. Освен това ще можем и да разберем какво имаме в боновите книжки, ако сме взели участие в масовата приватизация. Електронната услугата е достъпна от вчера, съобщиха от депозитара.

За да проверим акциите си ще трябва да въведем ЕГН и персонален идентификационен код

 

(ПИК), който се издава безплатно

 

от Националната агенция за приходите (НАП). Справката е достъпна на следния линк https://ewallet.csd-bg.bg.

Проектът е реализиран от експертни екипи на двете институции и е резултат от стремежа им да намалят административната тежест върху гражданите и да създават ползи за тях, се посочва в съобщението.

„Новата електронна услуга, която разработихме заедно с НАП, има за цел да улесни гражданите, да направи достъпа им до информация за собствеността върху финансови инструменти бърз и безплатен. Това е част от системните ни усилия да стимулираме интереса към инвестициите в акции, както е и начин да развиваме успешно капиталовия пазар в страната ни“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар.

Междувременно данъчните съобщиха, че от началото на февруари всички задължения към хазната ще могат да се плащат директно по банкова сметка на НАП в БНБ и то

 

без да се удържат такси

 

Плащането ще отнема секунди и така ще отпаднат проблемите за хората и фирмите, които превеждат пари в последния момент.

От нареждане на плащането през търговска банка до получаване на парите в НАП обикновено минават един или два работни дни и ако данъкът се плати в последния момент, се получава забавяне и задължения за лихви. Макар и малки, тези лихви пречат на хората да искат данъчни отстъпки, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. Промяната няма да важи само при плащането на данъци, а и при превеждането на суми за осигуровки и всякакви други публични задължения.

Към момента в НАП вече са получени над 2 хил. данъчни декларации, а срокът за подаването им е до 30 април. Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и

 

5% отстъпка върху данъка

 

за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Точно тук е новата част в сравнение с миналогодишната данъчна кампания, тъй като тогава за да спестим част от данъците си срокът за подаване на документите бе края на март. Намалена е и сумата за отстъпка от 1000 на 500 лева. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г. (миналата година датата бе 2 май).

От приходната агенция припомнят, че можем да ползваме допълнително и 1% отстъпка, ако получаваме всичките си доходи по банков път и да

 

харчим поне 80% безкасово

 

За целта не е необходимо банково извлечение, но данъчните ще правят и проверки.

С новите промени се дава и възможност гражданите да обявяват в годишната си декларация и придобитите през годината необлагаеми доходи, например от социални помощи, продажба на имот или друго, а също и полученото имущество по наследство, завещание или дарение, или на базата на възстановено право на собственост. До миналата година нямаше такава опция и често се стигаше до необосновани ревизии.

От 2018 г. фирмите са задължени да подават документите си онлайн до 31 март, компаниите без дейност пък няма да подават декларации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нови случайна чума по свинете в Румъния

Румънските санитарни власти съобщиха днес за два нови случая на африканска чума по свинете в окръг Яломица (Югоизточна Румъния), предаде агенция Медиафакс.

Сделки за $192 млрд. на авиосалона във Фарнбъроу

Сделки за 192 млрд. долара бяха сключени след приключване на деловата част на авиосалона във Фарнбъроу, Великобритания, сочи съобщение на организаторите на събитието, цитирано от „Прайм”.

Завършени са половината от ремонтите на 2 виадукта на АМ „Хемус“

Завършен е половината от ремонта на 2 виадукта на АМ „Хемус“. Изпълнен около 50% от ремонта на носещите колони на виадукт „Коренишки дол“ при 36-ти км на АМ „Хемус“, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура” (АПИ). Подобен е напредъкът и на работата по виадукта при 33-ти км, който е при входа на тръбата за София на тунел „Витиня“.