- Г-н Панов, как ще коментирате позицията на изпълнителния директор на НСОРБ, че трябва да се промени методиката, по която се изчислява данъчната оценка на недвижимите имоти? Това ще създаде ли някакви проблеми за хората?

 

  • - Промяната няма да доведе до проблеми за хората, нито до хипотеза, в която данъците ще са високи. Корекционният механизъм ще сложи край на практиката скъпи имоти в малки населени места да бъдат с много ниска данъчна оценка. Промяната не значи, че ще се използва пазарната цена, а ще има корекционен коефициент, който да отразява и стойността на актива. Не е задължително при увеличение на данъчната оценка да има и увеличение на данъка. Сдружението на общините вече е започнало обсъждания с финансовото министерство за актуализиране на методиката, по която се определя данъчната оценка на имотите. Защо се налага това? Методиката не е променяна от 1998 г., докато пазарната среда вече е коренно различна. В момента данъчната оценка на един имот зависи преди всичко от големината на населеното място, в което се намира. Този фактор формира 70% от данъчната оценка и в много по-малка степен роля играят подобренията на жилищата, инфраструктурата, градската среда. Това обаче, което липсва в методологията за изчисляване на данъчната оценка, са стойността на самия имот, разходите за неговото построяване. Затова НСОРБ предлага в методиката да се отчита и стойността за построяването на жилището или за придобиването му. Така е в повечето европейски държави - данъчната оценка е микс между местоположението, подобренията, градската среда и стойността за построяване или за придобиване на актива.

 

- Един от проблемите на българските общини е свързан с местните данъци и такси. От една страна, те трябва да са основният източник на приходи, от друга страна, обаче всяко едно увеличаване бърка в джоба на гражданите. Какъв е компромисният вариант и откъде могат да се търсят допълнителни източници на приходи?

 

- Във Велико Търново ставките на местните данъци не са променяни от шест години. Бюджетната прогноза до 2020 година предвижда запазване на нивата им. Това се дължи на все по-добрата събираемост – за нашата община тя достига 80%. Една от основните задачи пред НСОРБ е именно увеличаване на приходите на общините – както чрез повишена събираемост, така и чрез разширяване на приходоизточниците.

 

- А как да бъдат стимулирани гражданите да бъдат изрядни данъкоплатци?

  • - По закон всички ние трябва да бъдем изрядни данъкоплатци. Когато хората в един град или община са съвестни в това отношение и когато местната данъчна служба работи добре, това води до по-високи приходи. Тези приходи след това биват влагани в нова инфраструктура, в по-добра градска среда, в ремонти по училищата и детските градини, социалните центрове, спортните бази и детските площадки. Това трябва да е достатъчен стимул за хората.

- Велико Търново е една от най-активните общини в България по отношение на усвояване на средства от европейските програми. Колко средства са усвоени и кои са най-мащабните проекти?

- Само за градска среда имаме одобрена инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“ за 43 милиона лева. През настоящата година ще реализираме седем проекта за близо 30 милиона лева. Както посочих, най-мащабните от тях са свързани с обновяването на градската среда в Старо Търново и кв. „Чолаковци“, на Южната промишлена зона. Предстои реализацията и на проект за модернизация на три училища и три детски градини. В напреднал етап е разработването на инвестиционното ни намерение за интегриран градски транспорт.

- Един от въпросите, който със сигурност вълнува мнозина, е ще продължи ли санирането на сградите?

- Всички кметове в НСОРБ сме категорични, че програмата за саниране трябва да продължи и занапред. Водим разговори тя да бъде разширена и спрямо сградите частна собственост, които са паметници на културата и които имат най-малко двама притежатели.

- С настъпването на пролетта започна ремонт на тротоарите в старата градска част. Къде се извършват и предстои да се извършват ремонти, на каква стойност са те?

  • - Близо 40 улици и площадни пространства в старата градска част ще бъдат обновени по големия ни проект по ОП „Региони в растеж“, който е на стойност 11 милиона лева. 8 милиона лева ще бъдат вложени в Стария град, още близо 3 милиона лева в квартал „Чолаковци“. Обновяваме улици, тротоари, осветление, ще има ново озеленяване, кътове за отдих и почивка. Знам, че ремонтите водят до неудобства, но нека бъдем търпеливи – всичко е за още по-добрия облик на Велико Търново.

- Сред проблемите в града е презастрояването и липсата на паркинг места както за живеещите, така и за работещите в града. Как може да се реши този проблем?

- Решението е комплексно. От една страна, ще продължим да подобряваме междублоковите пространства в кварталите, където създаваме нови паркоместа. От друга страна, имаме много амбициозен проект за интегриран градски транспорт, който предстои да подадем по ОП „Региони в растеж“. Една от мерките в него е свързана с изграждането на буферни паркинги, където туристите и гостите на града ще могат да оставят автомобилите си и с електробуси да се придвижат до центъра на града и до туристическите забележителности. Съвременна информационна система ще дава подробна информация и за останалите паркоместа и паркинги. От следващата година предстои да започнем реализацията на най-мащабния за цяла България проект – изграждането на нов градски център на територията на старото военно училище. Там също ще бъдат създадени общо 2000 паркоместа.

 

- Как стои въпросът със старите рушащи се къщи в старата част?

- След промените в Закона за културното наследство собствениците на частните сгради взеха мерки. Над 40 са обновените сгради, по още 30 предстои да започнат ремонти, издали сме предписания на собствениците на други 50 къщи. Най-проблемни са тези къщи, чиито стопани са починали и имат десетки наследници, пръснати в цяла България и чужбина – те не полагат грижи за имота си. Необходими са законодателни промени, които да дадат повече правомощия на общините в тези ситуации, особено когато сградите са паметници на културата.

- Не мога да не попитам и за старата ВиК мрежа. Възможно ли е по някакъв начин общината да кандидатства по някоя програма или за държавни средства, за да се подмени старият водопровод и да се избегнат в бъдеще авариите.

- Община Велико Търново има одобрен проект за втори воден цикъл, който предвижда подмяна на ВиК съоръжения в няколко квартала. Чакаме отварянето на ОП „Околна среда“, за да може да бъде осигурено финансиране.

- Какво предстои да се случи в района на старото военно училище?

- Още тази пролет обявяваме международен конкурс за мастърплан на новия градски център. Работна група от отлично подготвени архитекти и експерти изготвиха техническото задание за промяна на подробния устройствен план. То предвижда повече озеленяване и по-малко строителство (съотношение – 60/40%), голямо място за спортни съоръжения, много паркоместа, пешеходно ларго, библиотека, нови музеи и пр. В одобрената инвестиционна програма по ОП „Региони в растеж“ имаме идеен проект за строителство за мултифункционална конгресна зала и инфраструктура в първата строителна зона. Екип от най-добрите великотърновски архитекти предложи целият терен да бъде разделен на три строителни етапа, за да може по оформянето на новия градски център да се работи планово и не на парче. Нещата в старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година.

- Старопрестолният град е и основна туристическа дестинация. С какво предстои да изненадате туристите?

- Знаете, че наскоро открихме като туристически обект средновековната столична крепост Трапезица. Заедно с Царевец те оформят най-големия на Балканите музеен комплекс на открито. Друг нов обект е Шишмановата баня – най-автентичният паметник от Средновековието. Във Велико Търново частни инвеститори създадоха първия за страната парк с миниатюри на забележителности от цялата страна – „Търновград – духът на хилядолетна България“. Преди броени дни там бяха подредени нови експонати. По ОП „Региони в растеж“ предстои отварянето на мерки за туристически обекти. Подготвяме нови проекти за реставрация на Царевец и Трапезица, както и за разширяване на Мултимедийния посетителски център, където има скулптури на търновските царе и на бележити личности от нашата история.

 

 

Визитка:

 

Даниел Панов е роден през 1967 година във Велико Търново

Завършил е Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ (сега – Национален военен университет) и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“

От 2002 до 2011 година е управител на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“

Кмет на Велико Търново е от 2011 година

От 2016 година е председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

Носител на наградата „Кмет на годината“ за 2017 г.

 

През 2018 г. защитава докторска дисертация в НВУ „Васил Левски“ на тема, свързана с нови методи за защита от бедствия и аварии

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.