Снимки

Увеличаване на концесионната такса за ски зоната в Банско минимум 2 пъти. Това се предлага в проекта на подготвяното решение за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договора за концесията, става ясно от стенограмата на последното заседание на правителството днес, на което бе обсъден и казусът с втория кабинков лифт в курорта.

„Целта е концесионният договор

да бъде приведен в съответствие с действащото законодателство,

като се отстранят неяснотите и възможностите за противоречиви тълкувания по неговото прилагане, да се въведат ясни механизми за контрол и санкции, в това число еднозначно определяне на обекта на концесията и на основния метод за изчисляване на концесионното плащане, както и на показателите, които го формират. Всъщност, става въпрос за увеличаване на концесионната такса минимум два пъти, като не се отчитат приходите, които биха дошли от увеличаването на оборота, от ДДС“, каза вицепремиерът Валери Симеонов и добави, че с решението кабинетът ще упълномощи министъра на околната среда и водите да извърши необходимите действия за сключване на допълнително споразумение.

Друг от зам.-премиерите - Красимир Каракачанов припомни, че казусът с втория кабинков лифт се търкаля от дълго време. По думите му става въпрос за

рекет, упражняван от организации, хванали си един периметър,

от който много добре се хранят. „По тази логика не трябваше да направим нито една магистрала, нито един километър път, нито един проект не трябваше да бъде реализиран“, добави той.

На заседанието премиерът Бойко Борисов зададе въпросът не е ли редно първо да мине планът за управление на Пирин и едва след това да се решава за концесията. „В противен случай

ми се струва, че слагаме каруцата пред коня“,

поясни той. По думите му планът за управление е качен на сайта за обществено обсъждане, но не е приет и може да се предположи, че между двете неща ще се направи така, че това, което концесионерът иска, да му се случи, обикаляйки, шиканирайки между тези две процедури. „Не искам да давате повод, че правим нещо тайно, задкулисно или в полза на някой“, категоричен е Борисов

Министърът на туризма Николина Ангелкова също смята, че нещата трябва допълнително да се изпипат в детайли и след като планът за управление на парк „Пирин“ влезе в сила, тогава да се внесе тази точка, за да се разсеят съмненията, че всъщност не се дава разрешение за изграждане на нищо друго, освен на кабинков лифт.

 

270 хил. лв. са приходите от ски зоната
Приходите от концесията за ски зоната в Банско са над 270 хил. лв. без ДДС за 2016 г. Платеното ДДС пък е 54 хил. лв. Това съобщи правителствената пресслужба след като вчера правителството прие годишния доклад на комисията за текущ контрол на сключените концесионни договори към министъра на околната среда и водите за 2016 г.
Постъпилите по сметка на МОСВ приходи от концесионната дейност по сключените договори за добив на минерална вода и договора за ски-зоната са в размер на 4,5 млн. лв. за 2016 г.
 
 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Проверяват всяка година качеството на хотелите и кръчмите

Хотелите и кръчмите, които притежават етикет за качество, ще бъдат подложени на ежегодни проверки. Това предвиждат новите промени в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложението идва по-малко от месец след обнародването на последните приети корекции в същия нормативен документ.

ЕК задължи „Газпром“ да позволи конкуренти цени за Централна и Източна Европа

Европейската комисия прие решение, с което налага на „Газпром“ редица задължения, с които се отстраняват изразените от Комисията опасения по отношение на конкуренцията и се позволява свободният пренос на газ на конкурентни цени на пазарите на газ в Централна и Източна Европа в полза на европейските потребители и предприятия, съобщиха от ЕК.

България свободна от класическата чума по свинете

Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това става по време на Генералната сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).