Снимки

Британски учени са успели за първи път да отгледат човешки ембриони в лаборатория в продължение на почти две седмици, предаде Ройтерс.

Постижението хвърля безпрецедентна светлина върху най-ранните и най-загадъчни етапи от ембрионалното развитие, както и върху причините за спонтанен аборт. То също така може да допринесе за подобряване на оплождането ин витро и регенеративната медицина.

Досега учените са били в състояние да изследват човешки ембриони като лабораторна култура до седмия ден от развитието им. При оплождането ин витро след този период ембрионите трябва да се имплантират в майчината матка, за да оцелеят и да продължат да се развиват.

Международен екип от учени с ръководител Магдалена Зерника-Гьоц от университета на Кембридж обаче е успял да наблюдава човешки ембриони в лаборатория до 13-ия ден и да проследи "час по час" как те се самоорганизират и развиват. След близо двуседмичното наблюдение експериментът е преустановен, за да се спази приетият в много страни лимит от 14 дни за отглеждане и изследване на ембриони.

"Ранният ембрионален стадий е най-сложният и същевременно най-загадъчен етап от човешкото развитие", казва Магдалена Зерника-Гьоц.

Настоящото проучване разкрива как клетките, които в крайна сметка ще оформят човешкото тяло, се самоорганизират в базова структура при ембриони, прехвърлили 7-дневния период за имплантиране.

Робин Лъвъл-Бадж, известен експерт по стволови клетки от лондонския институт "Франсис Крик", който не е участвал пряко в настоящото проучване, казва, че то е дало възможност на специалистите да "хвърлят бърз поглед" към най-ранното развитие на човешкия ембрион, преди той да се имплантира в маточната лигавица и да стане "невидим и невъзможен за изследване".

Освен че е позволило на специалистите да научат повече за човешката биология, знанието, придобито от настоящото изследване може да подобри оплождането ин витро и да ускори прогреса в областта на регенеративната медицина.

Постижението обаче повдига и въпрос за преразглеждане на международен закон, забраняващ на учените да отглеждат ембриони отвъд 14-дневния лимит.

"Изобилие от нова информация може да бъде получено, ако стане допустимо човешки ембриони да се отглеждат в лаборатория само още няколко дни. По-дългото отглеждане ще осигури изключително важни сведения за базовата човешка биология. Тук, естествено, ще бъде повдигнат следващият въпрос - колко трябва е новият лимит", казва Магдалена Зерника-Гьоц.

Експертите са съгласни, че настоящото изследване повдига въпроси около 14-дневното ограничение, както и че специалисти от международната научна общност трябва да обсъдят дали е "необходимо и желателно" то да бъде удължено, и ако отговорът е "да" - с колко.Преди обаче да бъдат предприети каквито и да е промени, плюсовете и минусите им трябва да бъдат подложени на обществен дебат.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Мъж нападна с нож минувачи във френския град Тур

Полицията на френския град Тур задържа човек, въоръжен с нож, който се опитал да нападне минувачите, съобщи регионалната радиостанция „Франс бльо“, цитирана от БГНЕС. Нападателят е извикал: "Аллах е велик", а след това се обърнал към полицаите, които са го задържали, с викове да го застрелят.

200 концерта и 600 часа музика на живо във Виена

1500 изпълнители на 11 сцени ще изнесат 200 концерта на най-големия безплатен фестивал на открито в Европа, който се провежда за 35-и път във Виена. Тази година той ще бъде от 22 до 24 юни, съобщиха от Бюрото за международни връзки на община Виена в София.

Унгария промени конституцията си заради мигрантите

Парламентът на Унгария прие днес промени в конституцията, според които мигранти по-трудно ще получават убежище в страната, и одобри законодателство, което заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти, предадохе Ройтерс.