Снимки

Следващият мониторингов доклад за България, който се очаква в края на ноември ще бъде „много положителен“, обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер, който се срещна в Брюксел с премиера Бойко Борисов. Председателят на комисията, който лично пое ангажимент да положи усилия в своя мандат до края на 2019 година за отпадането на мониторинга за България подчерта също така, че страната ни е напълно готова за приемането й в Шенгенското пространство. Днес целият кабинет бе в Брюксел, където се срещна с ЕК, за да обсъди предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Юнкер не скри, че се възхищава от

„възхитителните ни резултати”,

тъй като сме имали едва 29% дълг

в сравнение с други страни от ЕС с над 60%. Борисов от своя страна се прогнозира, че догодина дългът ни ще се свие до 20%, като се надявал същевременно темата за еврозоната да бъде разгледана до края на годината.

В момента България не потребява сигурност в ЕС, а я осигурява, констатира също така Юнкер след срещата си с премиера в отговор на питане дали има геополитически риск за българското председателство на ЕС през 2018 година и дали е възможна сигурност на Балканите без Турция. Борисов пък изтъкна, че е радетел за евентуална голяма ревизия в обраната на ЕС относно наличната бойна техника и потенциалните ни противници. „Ако се говори за война и харчим милиони, то поне да сме наясно къде ще бъде позиционирана тази техника”, призова министър-председателят. По думите му силите са неправилно дислоцирани. „След като всички говорят за увеличаване на парите за отбрана означава, че има заплаха. И аз това попитах – от кои страни идват тези заплахи и там да подсилим границата, там да дислоцираме самолети, вертолети”, обясни министър-председателят и уточни, че темата за общата отбрана ще се обсъжда и по време на БГ председателството. По думите на Борисов ние винаги сме били за добросъседски отношения с Турция и ще настояваме за спазване на споразумението между южната ни съседка и ЕС. Според него

няма по-добро за Съюза от това бежанците

да се държат в центровете извън него.

„Ние сме за твърдо опазване на външните граници на ЕС, както и България ги пази”, каза той и подчерта, че ако е нужно трябва да се изпратят повече полицаи и граничари на браздата. Борисов не пропусна разкритикува дипломацията, която не се справила с овладяването на световните конфликти и допуснала все още да има войни в арабския свят. „Не може да сме само консуматори на бежанци”, отсече той. Юнкер обаче успокои, че няма подобни рискове за нашата страна.

Освен БГ председателството Юнкер и Борисов обсъдили миграцията, Западните Балкани, стабилността и сигурността на ЕС, проекта за газовия хъб „Балкан, както и жп връзката, която трябва да свързва Черно и Адриатическо море. "Искаме да подкрепим този проект и ще го направим чрез различни финансови средства”, зарече се той. По думите му България играе централна роля в региона и именно ние сме отрили темата за европейската перспектива пред Западните Балкани. Според Юнкер реалната интеграция няма как да се случи преди 2019 година, но е важно за страните от региона да има такава перспектива. Той изтъкна, че следващата година ще има обиколка из страните от този регион, като ще тръгне от Варна.

Борисов пък изтъкна, че

слоганът на БГ председателството

е важен за цяла Европа,

защото само съединението може да направи ЕС по-силен. „След Брекзит имаме рядък шанс Балканите да заместят Великобритания”, категоричен е Борисов. Той изтъкна, че има предложение, което е безрисково за ЕС, а именно инфраструкурна свързаност на страните от Балканите. „Защото ако се изградят жп линии, пристанища, магистрали между столиците на Балканите, това е възможност за целия ЕС”, каза Борисов и добави, че така няма да се харчат пари на вятъра. Юнкер пък прогнозира, че Сърбия и Черна гора могат да станат част от ЕС преди 2025 година.

 

Лиляна Павлова:

Получихме висока оценка за подготовката си

Правителството е получили много висока оценка за подготовката на БГ председателството. Това заяви след срещите в Брюксел ресорният министър Лиляна Павлова и изтъкна, че сме готови да поемем председателството на Съюза. Страната ни е получили и пълната подкрепа по няколко точки – логото, европерспективата за Западните Балкани, приоритетът за бъдещето на Европа и новата финансова рамка, както и тези за сигурността и стабилността и единния цифров пазар. По думите й програмата ни е амбициозна. На срещата на върха през май пък трябва да се даде оценка за готовността на страните от Западните Балкани, без обаче да им даваме „фалшиви обещания”. Другата тема, която ще се обсъжда тогава е и енергийната , пътната и въздушната свързаност на страните в региона. Именно на 17 май ще бъде и подписана пътната карта за отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани. Хъба „Балкан” също получил подкрепа на високо ниво. 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Патриарх Неофит: Обичаме братята македонци, с Божията помощ ще помогнем на църквата

Българският патриарх Неофит се надява с Божията помощ да се подпомогне процеса на признаване на автокефалността на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, който той определи като едно „добро начинание“, съобщи БГНЕС.

858 язовира в цялата страна плачат за ремонт

Общо 858 язовира в страната са за ремонт, като се очаква укрепителните дейности да започнат скоро. Това съобщи ген. Кирил Войнов, главен директор на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях" пред bTV.