Снимки

- Доц. Рачев, кажете до кога ще продължи дъждовното време?

- До края на месеца ни очаква типично майско време и то ще бъде такова, каквото го наблюдаваме през последните два дни. Сутрин ще има повече слънце, а следобед облаци и на доста места, особено в Западна България, ще има превалявания. Не е изключено да има гръмотевици и светкавици, което е характерно за нестабилната атмосфера през втората половина на май. Такава беше и дългосрочната прогноза за май месец, като заявихме, че през втората половина времето ще бъде по-неустойчиво. Във вторник и сряда на повечето места в Западна България ще вали, ще има повече облаци, а в източната половина на страната ще бъде по-слънчево. Температурите ще бъдат типични и нормални за месеца. Знам, че много хора искат изведнъж да дойде лятото, а след това търсят прохлада. Тази година имаме прекрасна пролет. Дори ягодите и черешите на пазара вече се продават на напълно нормални цени, защото, слава Богу, нямаме някакви природни бедствия. През май месец е максимумът на валежите и засега не се наблюдават аномалии. Така че нямаме нищо необичайно. По отношение на валежите обаче имаме малко изоставяне. По-сухо е в западна и централната част на България, докато в София са осъществени само 50% от валежите. Югоизточна България пък изпълни вече месечната норма. Валежите ще продължат с различен интензитет през цялата седмица и се надявам тази норма да бъде изпълнена. Това е важно за реколтата.

- А по-дъждовна ли е тази пролет в сравнение с предишната?

- Не, напротив. Хората се вторачват във времето и им се струва по-дъждовна, но не е така. Тази седмица очаквам да е по-влажна и да компенсира изоставането, което на много места е между 50-80 л/кв.м. Има една особеност обаче и тя е, че вече имаме летен тип валежи. В някои райони може да вали проливно, а на други да е сухо. Това се нарича петнист характер на валежите.

- Очакват ли се обаче градушки?

- Градушките се прогнозират много трудно. Май, юни и първата половина на юли са типичните месеци за градушки. Цяла България, с изключение на морето е градобитна зона. По принцип градушките могат да се прогнозират от днес за утре. Има и дългосрочни прогнози, но индексите, които се смятат за неустойчивост на атмосферата, се променят бързо. Затова реалната прогноза е от днес за утре, и то за конкретни места. Нищо чудно тази седмица, особено в сряда и четвъртък да имаме и градушки, особено в чувствителните райони. Става дума за Централна България и частта от Горнотракийската низина, която е на запад от Пловдив. В планините е много сухо, до този момент са изпълнени едва 30-40% от месечната норма.

- От кога наистина да очакваме стабилизиране на времето и трайно затопляне?

- На 29-30 май ще има стабилизиране. Времето ще е динамично в петък, събота и неделя. Понеделник и вторник ще е стабилно, с много повече слънце. Когато обаче казваме, че ще вали, това не означава, че ще вали през целия ден. На 31 май и 1 юни ще наблюдаваме малко по-нестабилно време и след това - до 5 юли, ще имаме много повече слънце и много по-малко валежи. Навлизаме в типичното лято. Засега се очертава да е нормално в температурно отношение. Разбира се, че ще има периоди на много топло време, но не се очертава да са продължителни. Нормално е 3-5 дни да има температури над 35 градуса. Случва се всяка година. Възможно е и за ден-два да превали и живакът да падне до 22 градуса. Валежите трябваше да бъдат в рамките на нормата, но сега се очертава, че в Западна България ще вали малко повече, а на изток по-малко.

- Кога да ходим на море?

- Аз обичам в края на юни, когато морето е чисто, плажовете не са пренаселени и времето е перфектно. Но така или иначе валежите ще бъдат краткотрайни.

  • - Вие сте член на управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции. Кажете какви са прогнозите ви за сезона?

- Имаме всички индикации да имаме пореден успешен сезон. Той се определя от няколко важни показателя. На първо място е международното положение. Нашият пазар е част от глобалния. Турция ще продължи да изпитва трудности, тя загуби 10 милиона туристи. Нищо чудно тази тенденция да продължи и това лято. България се очерта като спокойна дестинация. Нискотарифните авиокомпании буквално дебаркираха на летище София. През март през летището минаха половин милион пътници. Това не се е случвало никога в историята му и означава, че ако тенденцията се запази, може да надхвърли над 6 милиона пътници. Това показва, че България е приета добре като дестинация в чужбина. У нас идват на почивка хора, които търсят нискокатегорийни хотели, но това е огромна реклама. Туристите, които посетиха страната ни през зимата, бяха на т.нар. познавателен туризъм, всъщност рекламират България и навън. Курортите ни предлагат ниски цени на добро качество. А и понякога хората, които почиват в четиризвездни хотели, не се хранят навън и не посещават заведения. Другите обаче, които спят в хотели с ниска категория, подпомагат бранша, защото посещават заведения навън. Това е смисълът на туризма. Така че няма голямо значение, че не ни посещават богати туристи, все пак няма как да привлечем заможни американци.

- Как ще коментирате идеята на министър Ангелкова

да се премахне изискването за прекатегоризация на хотелите и ресторантите на всеки пет години?

- Това всъщност е стара идея. Браншът винаги е изтъквал предимствата и недостатъците на това. Става дума за дадености, които се менят във времето и според голяма част от сектора не бива да има бюрокрация, когато се сменя собствеността и мениджмънта на хотела. Редно е да има прекатегоризация. Вярно е, че има четиризвездни хотели, чиито ресторанти са в лошо състояние и там работи неквалифициран персонал. Един такъв хотел не може да има ниско обслужване. Това е въпрос на мениджмънт, на влагане на пари и ръководство. За да се поддържа нивото, е добре от време на време да има актуализация. Това не бива да се превръща в бухалка, но трябва да има ясни критерии, по които ще става това прекатегоризиране.

Визитка:

 

Доц. Георги Рачев е преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”

Специалист в областите възобновяеми енергийни ресурси и качество на атмосферния въздух

Прогнозите му се реализират почти на 100 процента

Автор е на десетки научни статии и трудове

Член е на управителния съвет на Асоциацията на туристическите агенции

 

 

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето. 

Кръводаряване, не само при нужда

У нас не веднъж проблемът с кръводаряването излиза на дневен ред. Обикновено обаче се сещаме за това, когато стане дума за наш близък, който има нужда от това. Или пък самите ние. Много хора обаче се притесняват заради инфекции и различни зарази. Затова сега кръвта у нас ще бъде изследвана по иновативен и изключително точен метод. Той е от т.нар. NAT технологии и ще замени проверяването й за зарази по стария серологичен начин (виж стр. 6).