Снимки

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров е уволнил директорката на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Мотив за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на нормативната уредба, твърдят от там.

 От днес длъжността поема д-р Мариета Райкова, досегашен заместник – директор на Университетската болница „Св. Иван Рилски“.

Като показателно нарушение, от здравното ведомство посочват случая на дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация. По заявлението фондът изисква становища от двама външни експерти – детски гастроентеролози. Според едното становище трансплантацията може да се извърши в Университетска болница „Лозенец“, а според второто – в чужбина. Фондът обаче не бил изискал становища от външни експерти по трансплантология или от лечебни заведения, осъществяващи чернодробна трансплантация.

Това е грубо нарушение на Правилника за дейността на фонда, твърдят от МЗ.

Въпреки това неговият директор д-р Тинка Троева е издадала заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина в Хамбург - Германия.

Въз основа на заповедта Националната здравноосигурителна каса издава формуляр S2 и детето е хоспитализирано там. От лечебното заведение информират за влошеното му здравословно състояние и необходимост от чернодробна трансплантация. Тогава директорът Троева издава втора заповед, с която е отпуснато финансово подпомагане за трансплантация на стойност 120 000 евро, а до министъра на здравеопазването е изпратен за подпис формуляр S2.

Проверката на МЗ е установила, че до заминаването си детето не е вписано в служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация (ИАТ) за лицата, чакащи органна трансплантация, което е задължително според Правилника за дейността на фонда, а липсата на такова вписване не позволява финансово подпомагане.

Освен това, от МЗ твърдят, че въпросното дете не е насочвано за консултация в България към лечебно заведение, което има разрешение за извършване на чернодробни трансплантации.

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов, който е и директор на Университетската болница „Лозенец“ е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Детето вече е вписано в регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантации. Самата трансплантацията ще се осъществи в Германия, за да не се излага животът му на риск, тъй като състоянието му е тежко.


 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Последни сме в ЕС по работещи от вкъщи

България е на последно място в ЕС по дял на работещите от дома си хора за 2017 г. Данните на Евростат показват, че едва 0.3% от нашенците избират такъв тип заетост.

Пробутват в кръчмите БГ цаца на гръцки цени

Порция пържена цаца по родното Черноморие още в началото на летния сезон подгони гръцките цени, показа проверка на „Монитор“. В ресторантите по крайбрежната алея Дамбата в Балчик порция пържен сафрид се предлага за 10 лева, което е с 2 лева по-скъпо от миналото лято по това време.