БДЖ спира 5 пътнически влака

Заради малкото пасажери

БДЖ спира 5 пътнически влака

Експресите също минават на субсидия от държавата

БДЖ преустановява движението на 5 пътнически влака от края на седмицата, когато влиза в сила новото разписание на железниците. От неделя по чифт тренове се спират между София и Банкя, Стара Загора и Карлово, и Пловдив - Пещера. Спрени ще бъдат и по два влака между Горна Оряховица и Шумен, както и между Пловдив и Свиленград. Причината е в намалелия брой пътници по тези направления. В новата транспортна схема в общи линии се запазва в повечето региони досега действащият график за движение. „Между София - Банкя и Пловдив - Свиленград

от БДЖ компенсират с коригирано разписание

на други влакове, така че пътниците, използвали тези линии в същия часови диапазон, ще имат удобен влак“, коментира за „Монитор“ Ивайло Георгиев, ръководител отдел „Организация на превозите“. По думите му следващата година няма да бъдат откривани нови линии, но се предвижда да се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата, за извършване на обществени превозни услуги.

За сметка на спрените линии БДЖ ще включат т. нар. търговски влакове в графика си, които до този момент бяха извън договорения превоз между жп дружеството и държавата. Въпреки започването на по-мащабни ремонти по жп инфраструктурата корекции в маршрутите и разписанията са минимални. Предвид очакваните ремонти между Пловдив и Стара Загора са разработени разписания на влакове по алтернативни маршрути през гара Димитровград, за да бъдат избегнати бъдещи изменения на разписанията на влаковете, движещи се по вече ремонтирания участък Пловдив - Димитровград - Свиленград.

За участъците с най-голям брой пътници

в работните дни е запазена честотата на влаковете през 20 минути сутрин и през 40 минути вечер на влаковете между София и Перник. За София от Своге влаковете ще бъдат през половин час, а в следобедните часове на интервал от един час. По линията Пловдив - Асеновград се запазва досега действащото разписание и движение на влаковете на интервал от 60 минути.

Международните превози остават без промяна, т. е. със съседните държави е предвидено да има по един влак на денонощие. Запазва се ежедневното движение на директния международен влак от Истанбул за София, като според данните на БДЖ по него пътниците са най-много. По останалите направления на

пътниците се налага да се прекачват

В разписанието БДЖ са търсили най-икономичния вариант и са намерили връзки между българските влакове и тези в съседните държави.

Пътуването с директния влак по направлението София - Белград ще се осъществява само в летния период от средата на юни до средата на септември догодина. Международната връзка София - Крайова ще се осъществява със сутрешния влак София - Видин и обедния в обратна посока. По направлението София - Букурещ директните вагони ще се движат само през летния сезон, а през останалото време ще се налага пътниците да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ - Русе - Букурещ.

Планира се да се запази движението на сезонния влак Солун - София - Солун през летния сезон от началото на юни до началото на октомври догодина. Тренът ще заминава от София в петък и ще пристига в Солун в събота сутрин. В обратната посока заминаването от Солун е в неделя вечер, а пристигането в София е в понеделник сутрин.

Треновете на линия са 565

В страната превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които 77 бързи, като 3 от тях ще се движат само в работни дни. 143 са пътническите влака, а останалите са 345 крайградски влака. Дружеството „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД през следващата година ще извършва търговски превози само с международните бързи влакове. 14 влака ще се движат ежедневно през цялата година, а 4 ще се движат само през летния сезон.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.