Снимки

Някои хора се разхождат с прежълтели лица тия дни. Заканата, че ще бъде търсена отговорност от началниците на разбойническата приватизация, нарушава комфорта им. Чатка като кон на стар калдъръм. Трополи като веган пред Столична община. Разбойниците добре си се разпознават още преди давността за престъпленията им да бъде променена със специален закон. Хубаво ще е и онези, от които зависи да получат наказание за големия бандитски грабеж, да направят така, че това наистина да се случи. Иначе повечето сме скептици за престъплението и наказанието. Минало-заминало.

 

6 ноември, понеделник

Девиз на деня: Ойде коньо у реката

Растителноядното мислене хваща бурени. Вегани протестират пред Столична община срещу конете, които теглят каруци по софийските улици. Баш там, където галопират, каручки не минават, така че няма много смисъл и мисъл в протеста им. Дали да не пробват да изразят чувствата си в някой произволен квартал - „Христо Ботев“ или „Коньовица“? Тъкмо ще видят искрено и лично какво им е на конете.

 

То не бяха тарелки с пощръклели вегани, омазани с кръв, не бяха изнасилвани за мед пчелички, не бяха други щуротии... А че подяждат онези животинки и птички, в чиято защита уж протестират – ни дума.

 

Кара си човекът каручката. До него подтичва вярното му куче. Изведнъж конят набива копито, обръща се към кучето и предлага:

- Какво ще кажеш да спрем малко да си починем? Няма да ни избяга работата.

Човекът се сепнал: „Леле, мале, говорещ кон!“ Хукнал, взел разстоянието до дома за нула време. Кучето и то по петите му. Връхлитат в къщата, мъжът подпира вратата с гръб да си вземе дъх. Кучето го поглежда с разбиращ поглед и му казва:

- Ей, изкарА ни акъла тоя говорещ кон, а?

 

Кон влиза в бар и казва:

- Барман, дай една сода!

- Тоя пък, уиски не щеш ли?

- Днес не, с каруцата съм.

 

7 ноември, вторник

Девиз на деня: За кокошка няма прошка, за милиони няма закони

Време за равносметки и тънки сметки, дето все не ни излизат. Над 30 млрд. лева са плячкосали разбойници приватизатори. От онези, дето никога за нищо не са виновни. Хубаво е да има ревизия на приватизацията, номерът е какво ще последва след това. Иначе всички се знаят. Малка страна с много братовчеди. Някои – по-лакоми.

 

Банкомати гърмят през ден като фойерверки. От МВР твърдят, че знаят кой организира атракциите. Гласят се да качат участниците на въртележката и да ги преоблекат в карнавални костюми в райе. То, добре, ще ги заловят и накажат, но какво правим с онези, дето цели банки думнаха, а сега си гледат кефа? Има един такъв циркаджия в Белград. Стои си там, загладил мустаци. И се облизва със сит тумбак.

 

Залавят обирджиите от бандата „Пернишки гръм“, лепват им присъди. Минават години, наказанията изтичат. Директорът на затвора ги вика на изпроводяк в кабинета си и ги пита имат ли някакви планове за бъдещето.

- Имаме и още как – отговарят те в хор. - Две пощи, две банки...

 

8 ноември, сряда

Девиз на деня: А сега - стихотворение...

Десет пъти скачат щастливите номера. Това са онези късметлийски комбинации от еднакви цифри, дето на някои мутри им донесоха лош късмет. Навремето родиха вица, че борците нарочно си избирали коли с еднакви номера, та лесно да ги помнят. И карали винаги с ескорт пак по тази причина. Първият кара напред, вторият помни накъде са тръгнали.

 

Като стана дума за късметлии, ето и още един. Йоско Сливенския излиза на свобода предсрочно, стана ясно тези дни. Двама загинали при катастрофа, причинена от него на мъртвопияна глава. Да се готвят следващите, може би?! Добре би било „щастливите номера“ да се дават принудително на такива шофьори, ако не им се вземе книжката доживот. Поне да знаем от кого да се пазим.

 

София. Околовръстното шосе. Катаджия спира „Бентли“, което буквално лети със скорост три пъти над разрешената. Бентлито спира, бавно се отваря затъмненото стъкло. Катаджията:

- Петров, Пътна полиция. Документите.

От стъклото се подава ръка със столевка. Катаджията прибира банкнотата и казва:

- Лек ден! Постарайте се да не нарушавате правилата...

През прозореца се подава ръката с втора банкнота от 100 лв.

- И бъдете внимателен, след два километра има други колеги...

Друга столевка. Катаджията поглежда номера на колата:

- Четири шестици, добре. Аз работя тук вторник и четвъртък от 8 до 17 часа. Запомнил съм номера на колата - тогава можете да карате както си искате...

Отново столевка.

- Бъдете жив и здрав, вие и децата ви! Успех в бизнеса, кучето ви да печели награди на всички изложения...

Пак се подава ръката със съответната банкнота... Катаджията я прибира, стои известно време, след това се прокашля, застава мирно и казва с тържествен глас:

-А сега - стихотворение...

 

9 ноември, четвъртък

Девиз на деня: Шест дни строиш, шест дни рушиш

На мястото на разрушения мавзолей на Георги Димитров ще бъде поставена художествена инсталация. Сега там има нещо, което наподобява на Голямата Косматка. Иманярите много обичат такива тракийски могили, археолозите още повече. Така и така се е получила от само себе си, да ги пуснат екипно да поразровят Косматката. И без друго главният архитект на столицата Здравко Здравков уточни, че „предстои едно допълнително проучване, при което да се види какво ще намерим отдолу“.

 

За тези, които не помнят или не знаят за мавзолея – това беше една особена сграда, в която имаше полегнал балсамиран труп. Миришеше особено, изглеждаше особено. Деца и възрастни ходеха на групови посещения там да се любуват на трупа. А той на никого не пречеше. Появиха се едни мъдреци, които си въобразяват, че светът започва от тях, и решиха да останат в историята с това, че са разрушили построеното от предците им. Мавзолеят е строен шест дни. Шест дни отидоха и за разрушаването му. За разрушителите вече никой не си и спомня. Останаха си в миналото.

 

10 ноември, петък

Девиз на деня: Бял ден да не видиш!

Докато ни обясняват как ще решат проблема с лъжеинвалидите, които цицат от здравеопазването, напориста кандидатка за помощи в Пазарджик заплаши със смърт лекари от състава на експертна комисия при местната ТЕЛК. Не била съгласна с решението им относно мъжа й, та тъй – директно със сопата.

 

По същото време, но на друго място поредният нервак налетя да бие лекари, защото... абе, защото... Това е нещо като епидемия. Една седмица налитат на лекари, следващата – на даскали. И едните, и другите все са им длъжни. А без тях не могат.

 

Изложба в Природонаучния музей в Лондон представя най-отровните създания в света. Наш Вуте се регистрирал за участие със снимка на тъщата.

 

Малка обява: „Разменям тъща за змия, породата няма значение. Доплащам разликата.“

 

Учени от университета в Ексетър, Англия, разработили ефикасен метод за подмладяване. Какво ли не правят хората по света, за да се върнат към памперсите и нощното напикаване. Защо бързат толкова? И дотам ще се стигне. Отново.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Eнергийни сюжети или каква е връзката между леда, електричките и "Белене"

Явно последната седмица на петия месец от нашето председателство на Съвета на Европейския съюз ще протече под знака на две важни визити на български политици в Русия: отминалата вече среща на президентите на двете страни в Сочи и предстоящата среща на българския премиер с руския президент и с други официални лица на 30 май в Москва.

Побойниците от фейсбук

Късно следобед в събота до читалището в кв. "Гривица" в Шумен убили с нож млад мъж, баща на три деца. На пръв поглед мнозина биха отвърнали глава - битова свада на границата на квартала с циганската махала, някак си дежавю, което не предизвиква съпричастност. Можеше да си продължим с обърната глава, ако не беше цялата съботна активност на убиеца в социалните мрежи.

Вечната сила на пазарлъка

 Промениха се светът, хората и техните нрави. Няма го умилителния пазарлък от времето на Любен-Каравеловите герои. Дигиталната епоха иска своето.