Окръжният съд в Шумен е намалил наполовина сметката за вода на шуменец, който отказал да плаща мътната вода от чешмата като питейна, а поискал от местното дружество "Водоснабдяване и канализация - Шумен" да му я калкулира като вода за други нужди. Така вместо 95.04 лева плюс лихви, колкото е водата по водомер и фактура, 52-годишният Владимир Герчев ще внесе в касата на "ВиК" 47.52 лева и 9 лева лихви.

Любопитното е, че участникът в съдебните баталии с водния оператор е шефът на Комисията за потребителите в Шумен Владимир Герчев, който обаче се изправил срещу монополиста в личното си качество на гражданин. Вовата, както го знаят в Шумен оспорил пред "ВиК" четири месечни сметки за вода от декември 2014 г. до март 2015 г. Тогава местната РЗИ се обърна към шуменци да не консумират вода от чешмата, защото била негодна за пиене. На 5 май 2017 Герчев излязъл с писмено предложение към доставчика да му преизчисли сметката. Доставчикът отказал и завел срещу абоната си дело за дължимите суми по четири фактури. "Никога не съм отказвал да заплатя задълженията си за описания по-горе период, стига те да бъдат преизчислени по цени за предоставена вода за други цели, а не за вода с питейни качества." - посочил в писмени обяснения пред съда Герчев.

На 2 октомври 2017 г. Районният съд отхвърлил изцяло иска на "ВиК" срещу клиента, но юристите на водното дружество обжалвали решението на следваща инстанция. Съдиите обаче и тук констатирали, че протоколите за физикохимичен и микробиологичен контрол на водите от местната РЗИ са категорични: "мътността на водата доставяна в различни контролни обекти на територията на Община Шумен не отговаря на нормативните изисквания". Защитата на ВиК се опитала да доказва, че водата може да има отклонения по показателя мътност, но съдът е приел, че мътността на водата като показател на питейната вода подлежи на нормативно установен контрол и за да има водата качеството на питейна този показател следва да е в определени, нормативно установени рамки.

Окръжният съд не отхвърлил изцяло претенциите на "ВиК", но сметнал, че подходящ размер на намалението на дължимите суми определено по справедливост е с една втора. С латинската максима "Pacta sunt servanda" (поетите с договор задължения следва да се изпълняват), магистратите наложили на Герчев да плати половината сума. Куриозното е, че с решението на съда "ВиК" ще получи 47 лева, абонатът ще си спести толкова, а и двете страни трябва да платят по 117 лева за съдебни разноски пред двете инстанции.

Делото е гледано от съдиите от Окръжен съд Константин Моллов, Йордан Димов и Румяна Райкова и според юристи отваря пътека към лавина от откази за плащане на сметките на основание мътност и нови изгубени от "ВиК" дела.

Само дни след решението на ШОС Десети състав на Районния съд в Шумен е намалил от 155 на 77.87 лева сметката на друг клиент, срещу когото водният оператор завел дело за неплатена вода пак на основание мътност.


 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

София превръща старите дрехи в дизайнерски

Стар текстил, който после може да бъде превърнат в дизайнерски дрехи, ще се събира във всички столични райони. От “Московска” 33 имат идея, специални контейнери да бъдат разположени из целия град, а организациите, които ще ги стопанисват да преценяват, дали текстилът да се продава като втора употреба или да се рециклира. Това съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, която заедно с градоначалника Йорданка Фандъкова бяха на двудневно посещение във Виена, където разгледаха инсталациите за изгаряне на боклук “Шпителау” и “Пфафенау”.

Дървената мафия кътала детонатори в каравана

Членовете на разбитата банда за незаконен добив на дървесина, разполагали с цяла каравана тъпкана с капсул детонатори и огнестрелни оръжия, включително бойни карабини и автомати „Калашников“. Това стана ясно по време на делото в спецсъда.

С Е200 скача данъкът за българи с имоти в Гърция

Българите с имоти в Гърция ще плащат по-високи данъци. Това стана ясно, след като южната ни съседка обяви увеличение на данъка на 950 xил. дoмaĸинcтвa c по oĸoлo 200 eвpo, сочат данните на финансовото министерство в Атина. Mинимaлнaтa данъчна оценка нa имoтa обаче, зa ĸoятo ce нaлaгa дoпълнитeлният дaнъĸ, пък щe бъдe вдигната oт 200 000 нa 250 000 eвpo.