Снимки

Аутсорсинг компаниите у нас са генерирали приходи през 2015г. в размер на 1 милиард и 400 милиона евро. Възходящата тенденция се запазва и през тази година, като се очаква до края на 2016г. приходите на заетите фирми в сектора да достигне 1 милиард и 600 милиона евро. Това съобщи Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) по време на конференция в Пловдив на тема „Аутсорсинг дестинация България 2016“. 

По време на бизнес форума той представи изследване, което обхваща 360 компании в отрасъла. Според данните от изследването броят на заетите в аутсорсинг фирми у нас към края на 2015г. е 42 000 души, а към 2020г. се очаква наетите в бранша да достигнат до около 60-70 000. Заплатите в сектора също имат възходяща тенденция, но и работодателите вече търсят по-квалифицирани кадри. Наетите в аутсорсинг фирми са 1,71 % от работещите в частния бизнес у нас. Прогнозите на специалистите са за продължаващ ръст в този бранш и именно заради това нуждата от висококвалифицирани служители се задълбочава, подчерта Бумов.

По думите му трябва да се мисли за промяна на трудовото ни законодателство, което да бъде по-гъвкаво. Той даде пример с наемане на кадри от страни извън ЕС. „Ако се наемат хора от страни извън ЕС, то какво става с техните семейства? Трябва да се отвори тази дискусия”, каза Бумов. Според изнесените от него данни през 2011г. секторът е генерирал 2,12 % от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. През 2015г. тази цифра е вече 3,4%, а до края на тази година се очаква да е 3,6%. Прогнозите сочат, че до 2020г. секторът ще генерира 6,18% от БВП на страната.

„Бизнесът е печеливш, а фирмите са бели. Всичси компании в този сектор са бели – плащат данъци. 1,72% от приходната част на държавния бюджет идват от данъци от аутсорсинг фирмите”, каза още председателят на БАА.

До момента в Българската агенция за инвестиции (БАИ) има сертифицирани проекти за над 8 милиона лева, които разкриват над 1 400 нови работни места, заяви изп.директор на БАИ Стамен Янев. Той уточни, че към момента в БАИ има заявени допълнителни нови проекти в сектора за над 30 милиона лева, които се очаква да разкрият над 1 500 нови работни места.

Заетите в бранша в Пловдив са около 5 000 души, но през следващите години техният брой ще се удвои, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му ръстът в аутсорсинг индустрията ще продължи, което ще генерира стотици други работни места. Пловдив се нарежда на второ място след София по развитие на аутсорсинг бранша. Наред с това градът на тепетата предстои да развива бизнеса с хардуер, за което в община Пловдив вече има внесени две инвестиционни предложения. Местната власт в Пловдив заплаща обучението в Пловдвиския университет на 30 студенти по специалността „Софтуерно инженерство”. 20 от тях са бесарабски българи от Украйна, а 10 са от България. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.

Правителството готви улеснения за иновации в бизнеса

Управляващите се готвят да подпомогнат внедряването на иновации в бизнеса с нови мерки. Министерството на икономиката планира законодателни промени, както и група от мерки по управляваната от Министерството на икономиката Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ (ОПИК) и бюджета на ведомството.