Снимки

Тежките сътресения, при които човек е видимо разтърсен или изгуби съзнание, са ясна причина за безпокойство, но по-леките сътресения, които не могат да бъдат открити, може да доведат до опасни последици за здравето след време. Ново приложение за смартфон може да се окаже много полезно при тези случай, използвайки камерата на мобилното устройство, за да сканира зеницата за признаци издаващи нараняване.

Съществуват редица обещаващи иновации, когато става въпро за откриване на сътресения, като например системи, които следят движенията на очите, за да открият симптоми и кръвни тестове, които могат да открият симптомите седем дни след инцидента. Това дали даден спортист е претърпял мозъчно сътресение или не, е важно, защото ако не бъде лекуван на време, това може да доведе не само до непосредствени последици, като главоболие и загуба на памет, но и при последващи удари в главата може да доведе дори до по-тежко и дълготрайно увреждане на здравето.

За това, приложение за смартфон, което може да бъде използвано за мигновено откриване на мозъчни сътресения, ще бъде изключително значимо и точно това очакват да постигнат учените от Университета във Вашингтон (UW). Наречено PupilScreen, технологията работи каозасича на реакцията на зеницата на светлина, известно като светлинен рефлекс на зениците, което е отдавна използвана техника за откриване на травматични мозъчни наранявания.
До сега, този рефлекса на зеницата бе използван за оценка на сериозни мозъчни наранявания, но последните изследвания показват, че техниката може да открива и леки сътресения. Възползвайки се от това ново откритие, екипът на UW разработва приложение, използващо камерата на смартфона, заедно с машинно обучение, за да открива промените при светлинния рефлекс на зениците, които са недоловими с невъоръжено око.


Светкавицата на телефона се използва, за да стимулира окото, докато камерата заснеме три секундно видео. След това алгоритмите определят кои пиксели са част от зеницата във всеки кадър и по този начин откриват промените в размера на зеницата за времетраенето на видеото. Екипът подлага приложението на тест включващ 48 участника, сред които има здрави и някои с мозъчни травми. Използвайки приложението, екипът успява да диагностицира мозъчните травми с почти съвършена точност и почти толкова точно, колкото скъпите устройства засичащи рефлекса на зеницата, намираща се само в болниците.


Екипът планира да проведе по-обширно клинично проучване през следващите месеци, като ще предостави приложението на треньори и лекари. Екипът ще търси как да подобри системата, която понастоящем изисква телефонът да бъде поставен в кутия, за да се контролира излагането на светлина, като се надява да създаде достъпна система до две години.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

Безжични слушалки с Bluetooth 5.0 и съвременни функции

Firefly са съвместими с гласови асистенти и се зареждат бързо

През последните няколко години безжичните слушалки се превърнаха в потребност. Много от ранните технически неудобства, като например непостоянното сдвояване, вече са решени и сега се предлагат множество наистина прилични безжични опции за слушалки. Компанията от Хонг Конг, Jabees вече стартира първата си кампания в Kickstarter, приемайки поръчки за новите си безжични слушалки, наречени Firefly.

Откриват технологичен център за деца в столицата (ГАЛЕРИЯ)

На 23 юни в София Тех Парк отваря врати TechnoMagicLand - интерактивен технологичен център за деца и младежи, където ученици, преподаватели и родители ще имат възможност да опознаят науката и технологиите отблизо и да си отговорят на тези и още много въпроси.

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Куфар с изкуствен интелект следи собственика си

Ovis разпознава и заобикаля препятствия

Тези, които пътуват често, вероятно знаят колко е уморително да влачат куфара си навсякъде. Но е възможно да бъде много по-лесно, ако куфара може просто да следва собственика си. Компанията от Пекин, ForwardX Robotics, предлага точно това, с моторизираният си куфар Ovis.