Снимки

Бързите кредити са поне 7 пъти по-скъпи от банковите, алармират експерти.

Според финансовия консултант Тихомир Тошев такива заеми трябва да се теглят

 

само в краен случай и за спешно необходими неща

 

„Най-разумно е сумата да бъде ограничена до 300-400 лв. и връщането й трябва да стане максимално бързо, по възможност още на следващата заплата след тегленето на кредита”, съветва той. „Особено важно е преди да се сключи договорът за заема да се прегледа внимателно. Трябва да се види колко ще струва бързият кредит, какви са сроковете на издължаване и санкциите при закъснение или при пълно  спиране на плащанията по заема”, добавя Тошев.

По думите му бързи кредити е редно да се теглят само от фирми, лицензирани от БНБ и с добро име на пазара, а

 

не от случайни хора, открити по разни обяви

 

разлепени по стълбове или по спирките. „Обвързването с анонимни полулегални лихвари е рисково”, смята експертът.

Тошев обясни още, че най-често бързи кредити се търсят в най-бедните райони на страната, където доходите са най-ниски и хората не успяват да вържат двата края от заплата до заплата. „Това е най-честата причина за взимането им, когато свършим парите преди да получим следващите, а в същото време излизат належащи разходи за плащане. В големите градове на страната също има високо търсене, дори и от хора със средни доходи, които

 

също не успяват добре да управляват финансите си

 

Фирмите отпускат бързи кредити обикновено до 5000 лв. Често обаче имаме случаи на хора, изтеглили между 1500 и 2000 лв., което е голяма грешка. За подобни суми е по-добре да се ползва банков кредит, който е в пъти по-евтин. Не бива да забравяме,   че при бързите кредити, колкото е по-дълъг срокът на изплащане оскъпяването е много високо и е между 500 и 700% повече от получената сума. За това в такива случай грешката може да се поправи като се изтегли заем от банка се погаси взетият от фирма за бързи кредити”, съветва Тошев.

Според финансовия консултант, при положение че хората нямат възможност да теглят кредит от банка, е по-добре да се обърнат за помощ към роднини и приятели и максимално бързо да върнат бързия кредит още преди крайния му срок на изплащане.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Брокери прогнозират 10 – процентов ръст на цените

10-процентов ръст в цените  на недвижими имоти спрямо м.г. прогнозират брокери в Стара Загора при сравнително устойчиво запазване на продажбите при нивата от  под 550 евро /кв м ново строителство

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира КЗК за картел на розоварните, това обяви тя в Карловско, при среща с розопроизводители.

По думите й е притеснително, седмици преди кампанията по предаване на розовия цвят, да е ясно каква ще бъде цената и тя да е еднаква, без да се гледа качеството. От това може да се подозира за наличие на картелно споразумение, което убива конкуренцията, сваля цените и ликвидира отрасъла, посочи Мая Манолова.

Правителството готви улеснения за иновации в бизнеса

Управляващите се готвят да подпомогнат внедряването на иновации в бизнеса с нови мерки. Министерството на икономиката планира законодателни промени, както и група от мерки по управляваната от Министерството на икономиката Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ (ОПИК) и бюджета на ведомството.