Снимки

ГЕРБ ще предложи промени в Конституцията, за да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията. Това заяви депутатът от ГЕРБ и шеф на правната комисия в НС Данаил Кирилов.
Само преди ден ДПС също настоя за подобна промяна, която да позволи разследването на престъпната приватизация. 
Правният екип на ГЕРБ е обсъдил всички възможности, като имат пет варианта за законодателни промени, сред които поправки в Наказателния кодекс и  Конституцията. Като вариант номер 1 обаче се спрели именно промени в Конституцията, в която към чл. 31 ще се добави нова алинея. Тя ще гласи следното - „Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказание за тежки престъпления, извършени при или по повод приватизацията през периода 1992 – 2017“. За начална година е приета 1992 г., защото тогава е приет първият приватизационен закон, в който обаче имало много пропуски. Кирилов обаче не изключи в рамките на дебата срокът да бъде оставен отворен. Няма да бъде създаван специален орган,  разясни той и подчерта, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки лица. 
От ГЕРБ се спрели на този вариант, макар той да е по-сложен и за него да има нужда от квалифицирано мнозинство от три четвърти от депутатите. Това означава поне 180 депутати по т.нар. "бърза писта". За да бъде внесено обаче предложението са нужни подписите на най-малко 60 народни представители. 

ГЕРБ ще търси възможно най-широка подкрепа, включително и от БСП. Според партията всички останали партии са заявявали, че ще подкрепят подобно предложение. 
Очакваме и "златният пръст" на Корнелия Нинова да се подпише, коментира  Десислава Атанасова и добави -  "Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише". Атанасова определи Нинова като „основен приватизатор“ по онова време. В декларацията си пред Сметната палата тя е посочила, че притежава над 65 000 лв. от продажба на акции в "Техноимпекс“.

Междувременно Цветан Цветанов предаде папката с предложенията на ГЕРБ на Нинова. 

"ДПС е първата политическа сила, която настоява да излезе цялата истина за приватизацията в България. Разгледахме внимателно законовите рамки и след проверка установихме, че Конституционният съд определя давностен срок за този вид сделки. За това с колегите Делян Пеевски и Хамид Хамид ще инициираме съответните законодателни мерки, с които да се даде правен инструмент на контролните органи да разследват сделките по раздържавяването", заяви пък по-късно пред БЛИЦ депутатът Йордан Цонев.

 
 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини