Снимки

Нов интелигентен ключ може да помогне водачите на автомобили, които са пили алкохол да не шофират. Honda и Hitachi са обединили силите си, за да разработят прототип на преносим дрегер, който е интегриран в автомобилен ключа за запалване и не позволява да се стартира двигателя ако шофьора е пил твърде много.

 

Преносимото устройство е приблизително сходно по размер и форма с тези на малък смартфон и може да отчете алкохола в човешкия дъх в рамките на три секунди, след като се издиша в него. Компаниите твърдят, че устройството може да различи истинския човешки дъх от други газове.


Ключът използва система разработена от екипът, която показва нивото на алкохол, измерено от детектора, на дисплей на автомобила и блокира запалването на двигателя на автомобила ако установи, че водачът е пил повече.

 

 

Има и други подобни устройства, които не позволяват управлението пиян, но само няколко преносими устройства могат да се интегрират с запалването на колата.


Използваната до сега технология за блокиране на запалването, изисква водачът да издиша в детектор на алкохол от седалката на водача. Hitachi и Honda твърдят, че интелигентния им ключ притежава едно предимство, като може да установи способността на водача да управлява автомобил безопасно, без да се налага да влиза в колата, като по този начин премахва изкушението да се шофира.

Сензорната технология използвана в интелигентния ключ е разработена от Hitachi и се състои от оксид между два електрода. Водните пари в човешкия дъх позволяват електрически ток да протича между електродите, като позволява на системата да разпознае издишания газ дали е дъх. Сензорната зона е само на 5 кв. мм. и  устройството се захранва с батерии, което позволява да бъде лесно преносимо и да се носи в джоба.

Устройството може да се открие най-малко 0.015 мг / л концентриран етанол, като в Япония законовата граница е 0,15 мг / л.

Въпреки че, устройството е само прототип, компаниите казват, че ще продължат да го изпробват с надеждата да се използва в бъдеще.

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Personal Mover Concept оптимизира работния процес

Количката на BMW с приложения за летища и търговски центрове

Автомобилните фабрики представляват огромни помещения, изискващи работниците да изминават големи разстояния, докато извършват работата си. В фабриките на BMW, някои служители може да изминат до 12 км на ден, често пренасяйки различни части. Компанията проучва нов подход към мобилността на работното място, разработвайки персонално превозно средство, подобно на Segway, което позволява на служителите да се придвижват в завода.

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Приложение превежда бебешкия плач

Chatterbaby помага на родителите с увреден слух

Всеки родител ще потвърди, че звукът на плача на бебе, може да съобщава множество неща, от „гладен съм” до „боли ме”. Екип в UCLA вече е разработи ново приложение, което може да долови, кога бебето плаче и помага да се дешифрира това, което се опитва да съобщи.

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Система позволява на роботите да се учат от хората

Изкуствен интелект сам поправя грешките си

Ако роботите някога ще заместват хората, те ще трябва да се научат да работят. Ръководителите на фабрики имат по-важни задачи, от това да програмират сложни инструкции, като ще е много по-лесно, ако биха могли да покажат на роботите какво да правят, също както биха показали на нов служител.