Снимки

Президентът на Русия Владимир Путин организира своеобразно парти на шефа си в Комитета по държавна сигурност (Комитет государственной безопасности - КГБ) в Дрезден по случай 90-годишния му юбилей. Лазар Матвеев е бивш резидент на КГБ в ГДР и е бил началник на Путин в Дрезден

през втората половина на 80-те години

Днес Матеев живее в Жулебино. Путин пристигна заедно с бивши колеги от КГБ на Матвеев – Николай Токарев, сега начело на компанията „Роснефт”, и Сергей Чемезов – ръководител на „Ростех”.

Матвеев получи от като подарък от Путин президентски часовник и брой на в. „Правда”, излязъл на рождения ден на юбиляря през 1927 година, съобщава ТАСС.

Според информация на сайта на Кремъл, Путин е работил в ГДР през 1985-90 година по линия на външното разузнаване. Той служи в териториалното поделение на КГБ в Дрезден. За заслуги е повишен в звание подполковник. Започна от поста старши офицер по сигурността.

Постепенно Путин се издига до помощник началник отдел и накрая – до старши помощник. В книгата си „От първо лице” Путин си спомня, че в ГДР се е справял добре. „Това беше дейност по линия на политическото разузнаване: получаване на информация за политически дейци, за планове на потенциалния противник”, пише Путин. „Обичайна разузнавателна дейност: вербуване на източници на информация, получаване на информация, обработката й и изпращането й в центъра”, обяснява Путин.

„Ставаше дума за информация за политически партии, тенденции вътре в тези партии, за лидерите – и настоящите и евентуалните бъдещи, за издигането на хората на определени постове в партията и в държавния апарат”. „Важно беше

да се знае кой, как и какво прави

какво се случва в министерството на външните работи, което ни интересува, как страната гради политиката си по различни въпроси в различни части на света или каква ще бъде позицията на нашите партньори на преговори за разоръжаването например. Напълно рутинна работа”, отбелязва за работата си в КГБ Владимир Путин.

 

 
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Болни от рак сърби съдят страни членки на НАТО

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии, цитирайки председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

САЩ заплашиха Китай с допълнителни мита

Президентът на САЩ Тръмп заплаши, че ще наложи допълнително мита от 10 на сто на вносни стоки от Китай за 200 милиарда долара, след като Китай обяви мита върху американски стоки за 50 милиарда долара в отговор на първите, наложени от САЩ в края на миналата седмица.